V kuchyni s televíznou moderátorkou Adrianou Polákovou

Adriana Poláková vyrastala v rodine, kde sa varilo každý deň. Varili obaja rodičia a často sa k nim pripojila aj Adriana a jej starší brat, ktorý je vyučený kuchár. Na mame obdivovala pri varení rýchlosť, na otcovi fantáziu, ktorú pri príprave jedál ...

Moderátorka s dcérkou v reštaurácii svojho manžela. Ak nestihne navariť, idú sa najesť tam. FOTO - PAVOL MAJER

Adriana Poláková vyrastala v rodine, kde sa varilo každý deň. Varili obaja rodičia a často sa k nim pripojila aj Adriana a jej starší brat, ktorý je vyučený kuchár. Na mame obdivovala pri varení rýchlosť, na otcovi fantáziu, ktorú pri príprave jedál používal.

Aj keď rodičom v kuchyni často pomáhala, na kompletný obed sa odvážila, až keď sa vydala. Dnes varí pravidelne. Zdokonalila sa vraj natoľko, že bez problémov zvládne aj domácu knedľu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na svoj prvý samostatný kuchársky pokus si Adriana spomína dodnes. "Mala som trinásť rokov a zostali sme s bratom doma sami. Kým brat kosil trávnik pred domom, ja som vymýšľala, čo nám navarím. Vyhrali to polotovary - sáčková polievka a palacinky." Oboje sa vydarilo. "Myslím si, že na tom nebolo čo pokaziť. Bola som však hrdá, že som sa na to dala sama."

Verná klasike

Postupne si Adriana našla vo varení záľubu. Dnes jej nerobí problém pripraviť akékoľvek jedlo. Robieva aj sviečkovú na smotane, mäso na hríboch, vyprážané kuracie i morčacie mäso, cestoviny na akýkoľvek spôsob. Vďaka deťom sa však naučila variť takmer bez korenia a soli. "Vždy, keď prinesiem jedlo svojmu otcovi, ktorý má rád korenisté a slanšie jedlá, vyhreší ma, že to nemá žiadnu chuť. Všetko si musí dosoliť a dokoreniť."

SkryťVypnúť reklamu

V jej rodine majú zelenú hlavne prívarky, omáčky a kyslé polievky. V nedeľu varí najčastejšie slepačiu polievku a ako hlavné jedlo obmieňa pečené kura s vyprážanými rezňami. "Zostávam verná klasike," hovorí. Donedávna varila každý deň, ale odkedy si jej manžel otvoril reštauráciu, varí už len tri razy do týždňa. "Reštaurácia ma dosť odbremenila. Ak nestíham navariť, ideme sa najesť tam."

Lepšia cukrárka ako kuchárka

Okrem varenia sa moderátorka môže pochváliť aj svojou cukrárskou zručnosťou. Keďže jej mama piecť nevedela, naučila sa to Adriana sama. Bez problémov sa pustí aj do zložitých zákuskov s plnkami. "Čím má zákusok zložitejší recept, tým je to pre mňa väčšia výzva." Veľmi rada pečie aj kysnuté koláče. Cesto na ne ju naučila robiť svokra.

SkryťVypnúť reklamu

Problém má len s bublaninou a so sadelníkmi - koláčmi, ktoré sa robia zo sadla. Ich prípravu necháva radšej na manžela. "Manžel sa vždy na Vianoce zatvorí na jeden deň do kuchyne a pripravuje ich sám. Obdivujem ho, pretože je to recept, kde sa len cesto pripravuje tri hodiny. Potom sa naplní slivkovým lekvárom a dá sa piecť. Nakoniec sa každý kúsok obalí v práškovom cukre."

Kávičkárka

Aj keď je Adriana mamou dvoch detí, s váhou problémy nemá. Štíhlu postavu si bez akýchkoľvek diét udržuje už od detstva. Tvrdí, že je všežravec. "Zjem naozaj všetko. Mäso, zeleninu, ovocie, sladkosti, jogurty, polievky, cestoviny aj omáčky. Mám dobrý metabolizmus. Nikdy som nedržala diétu, ani nerobila očistné kúry."

V lete však predsa len jedáva menej. Strieda zeleninové šaláty, jogurty, a cestoviny. "To mi stačí. Jediné, čo nezjem, je tekvicový prívarok."

SkryťVypnúť reklamu

Adrianiným najobľúbenejším nápojom je káva. Cez deň jej vypije aj päť šálok. Niekedy sa vraj pristihne, že okrem kávy nevypila nič iné, nanajvýš dva deci minerálky.

Špeciality od brata

Na dovolenkách v cudzine rada ochutnáva miestne špeciality. Aj v našich reštauráciách si však objednáva len nevšedné jedlá. "Určite si neobjednám plnené morčacie prsia, černohorský rezeň alebo soté. To si viem uvariť aj sama."

Adrianin starší brat je vyučený čašník - kuchár. Aj keď sa tejto profesii nevenuje, varí výborne. "Veľmi rada sa nechávam k nemu pozývať na obed. Nevarí často, ale keď niečo pripraví, je to vždy ako tá najlepšia špecialita. Dokonca aj jeho pečené kura chutí ako jedlo, ktoré som ešte nikdy nejedla. Pri varení používa totiž fantáziu a s jedlom sa hrá," hovorí Adriana.

SkryťVypnúť reklamu

Adriana Poláková sa narodila v roku 1976 v Bratislave. Študovala francúzštinu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, po skončení štúdia bola krátky čas v Kanade. Od januára tohto roku pracuje ako moderátorka Telerána. Má rada šport, v lete najmä plážový volejbal. Je vydatá a má dve deti - 5-ročného Jurka a 4-ročnú Luciu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 455
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 097
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 696
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 661
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 030
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 088
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 735
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 562
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu