javom patrí, okrem iného, hnednutie šupky a dužiny. Za správny termín zberu jabĺk v záhradkách považujeme čas, keď sa stopka ľahko uvoľňuje z miesta upnutia. Puknuté alebo popraskané plody treba čo najskôr odstrániť, pretože vo vlhkom počasí ich napádajú hubovité choroby.
Pri zbere jabĺk rozlišujeme plnú, tzv. úžitkovú zrelosť a zberovú zrelosť stromu. Relatívne jednoduché je určiť čas zberu pri skorých odrodách jabĺk, ktoré sú vhodné na okamžitú konzumáciu. Zrelosť plodov na strome býva na rovnakej úrovni ako úžitková zrelosť. O niečo ťažšie je zistiť termín oberania jabĺk určených na zimné skladovanie. Nesmú sa oberať neskoro, pretože strácajú schopnosť uskladnenia. Ak sa stopka plodu ľahko uvoľňuje z vetvičky, je to znak zrelosti a vhodnosti na oberanie. Pre istotu však odporúčame urobiť aj chuťový test. Ak dužina chutí trpko a má pevnú až tvrdú konzistenciu, jablká oberieme. Špecifická aróma odrôd vzniká až počas ich uskladnenia.
Autor: Ing. PETER DRÁČ