Kakaovník je tropická rastlina, ktorá má pôvod v povodí rieky Orinoco, obľubuje konštantné teploty nad 25 °C a vysokú vlhkosť. Plody vyrastajú priamo z kmeňa a hrubších konárov. Ako kultúrnu plodinu ho už pred 3500 rokmi začali pestovať Olmékovia. Do Európy priviezol kakao v roku 1528 španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz. FOTO - ČTK |
Ako vzniká čokoláda? Alpské kravičky sa do tohto procesu zapájajú v najlepšom prípade až na záver. Základným stavebným kameňom každej čokolády je kakao.
Kakao je unikátna plodina, za ktorú neexistuje žiadna náhrada. Táto charakteristika ho predurčuje pre obchodovanie na komoditných burzách. Hoci pravlasťou kakaa je Latinská Amerika, najväčším dodávateľom tejto komodity na svetové trhy je s 56-percentným podielom Pobrežie Slonoviny.
Minulý piatok priniesli svetové agentúry správu, ktorá vystrelila cenu kakaa na dvojtýždňové maximum. Rebeli z Pobrežia Slonoviny otvorene vyhlásili, že neodzbroja a nebudú akceptovať výsledky prezidentských volieb, ktoré sa majú uskutočniť 30. októbra. V krajine vládne napätie medzi kresťanským juhom a moslimským severom od roku 1999, keď sa uskutočnil prvý zo série prevratov. Najkrvavejší bol v poradí šiesty - v noci z 18. na 19. septembra 2002 zomrelo 270 ľudí vrátane iniciátora prvého prevratu generála Gueia a jeho rodiny. Do bojov, ktoré vypukli, sa okrem francúzskych vojakov zapojili aj americké špeciálne jednotky. V nárazníkovom pásme medzi oboma časťami krajiny je od februára 2004 sústredených 4000 francúzskych a 6000 medzinárodných vojakov s mandátom OSN.
Hoci hlavné oblasti pestovania kakaovníkov a prístavy, odkiaľ sa kakao exportuje, sa nachádzajú na pokojnejšom kresťanskom juhu, obchodníci sú na správy z Pobrežia Slonoviny veľmi citliví. Pred vypuknutím nepokojov v novembri 1999 stála tona kakaa 900 dolárov. Koncom roku 2002 to bolo 2400 dolárov(!), v súčasnosti sa cena pohybuje mierne nad 1400 dolárov za tonu. V prípade obnovenia ozbrojenej konfrontácie môže veľmi rýchlo vyletieť až k úrovniam okolo 1800 dolárov. Pre obchodníkov na komoditných burzách tak kakao v tejto chvíli predstavuje riskantnú, ale lukratívnu šancu na zhodnotenie.
Milovníci čokolády môžu ostať pokojní. Pri konečnej cene tejto pochúťky predstavujú obstarávacie náklady na kakao len marginálnu čiastku. Skúsme si to "nahrubo" dokázať: decembrové dodávky kakaa uzatvárali minulý týždeň na burze CSCE v New Yorku pri cene 1423 dolárov za tonu, čo je v prepočte asi 45 korún za kilo. Kvalitná 100-gramová čokoláda obsahuje 30 percent upraveného kakaa, čo predstavuje v prepočte 1,50 koruny. Ani nárast ceny kakaa na 1800 dolárov za tonu tak nebude mať zásadný vplyv na cenu čokolády v slovenských obchodoch.
Autor: MARCEL VLNA(Autor je analytik spoločnosti FIMEX Capital)