Zákrpky jabloní a hrušiek režeme, z višní odstránime odrodené konáre. FOTO - AUTOR |
Špenát vysiaty v tomto období prvýkrát zberáme koncom septembra. Rastliny necháme prezimovať na záhone a ďalší zber urobíme cez
nasledujúcu jar. Ak je počasie suché, nezabudneme zavlažiť zeleninové a kvetinové záhony. Šaláty zberáme po dosiahnutí konzumnej zrelosti, pokračujeme v zbere plodovej zeleniny. Ak treba, ošetríme mrkvu aj petržlen proti múčnatke a zeler proti septóriovej škvrnitosti listov.
Toto obdobie je vhodné na rez zákrpkov jabloní, hrušiek. Odstránime aj odrodené konáre višní s výnimkou letorastov, ktoré vyrástli na ich báze. Podpníky jadrovín očkujeme. Čerešne preštepíme vrúbľovaním za kôru, najskôr ich však zrežeme. Vrúble je najlepšie rezať tesne pred vrúbľovaním. Ak to nie je možné, odstránime čepele listov, necháme krátke stopky a vrúble uložíme do vlhkého machu alebo uteráka. Previažeme ich lykom a rany zatrieme štepárskym voskom.
Keď sa skončia horúčavy, začneme vysádzať ihličnany. Koreňové baly pred výsadbou dobre zavlažíme, rastliny opatrne vyberieme, aby sme korene čím menej poškodili. Uložíme ich na pevnú fóliu, v ktorej ich prenesieme na miesto vysadenia. Do pripravenej jamy dáme namiesto rašeliny kôrový humus a čiastočne zotletý kompost. Jamu napokon zavlažíme a rastlinu dobre upevníme.
Najmä v suchších oblastiach musíme pravidelne zavlažovať ovocné dreviny, okrasné rastliny a zeleninu. Každý druh polievame diferencovane a prihliadame aj na jeho biologické požiadavky. Rastlinám dodávame najmenej 20 až 30 milimetrov vody (20 až 30 litrov na štvorcový meter) každých 5 až 10 dní.
Ak chceme zberať cibuľu s vňaťou už v polovici mája nasledujúceho roka alebo zatiahnutú začiatkom júna, vysejeme ju v týchto dňoch. Musíme si vybrať mrazuvzdornú odrodu so slabou vňaťou (Imay Early Yelow, Augusta alebo neskoršia Hiberna). Ak je sucho, záhon pred vysiatím zavlažíme. Do riadkov vzdialených 15 centimetrov dáme v porovnaní s jarným výsevom dvojnásobné množstvo semien. V jeseni po vzídení rastliny nejednotíme. Urobíme to až na jar. (pav)