V kuchyni s moderátorkou a dramaturgičkou Gabrielou Piroškovou

Keďže otec Gabriely Piroškovej pochádza od Senca a mama zo Záhoria, v ich rodine prevládala záhorácka kuchyňa. To znamená hutné, mäsité jedlá, na ktoré sa rodinné recepty dedili z pokolenia na pokolenie. Táto strava je síce chutná, no bohatá na kalórie,

Gabriele Piroškovej a jej deťom Dominikovi a Veronike robieva spoločníka v kuchyni andulka Tipino. Je vraj taká pažravá, že neváha popáliť si aj zobáčik, len aby mohla ochutnať ešte horúcu polievku či kávu. FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ

Keďže otec Gabriely Piroškovej pochádza od Senca a mama zo Záhoria, v ich rodine prevládala záhorácka kuchyňa. To znamená hutné, mäsité jedlá, na ktoré sa rodinné recepty dedili z pokolenia na pokolenie. Táto strava je síce chutná, no bohatá na kalórie, a tak sa budúca moderátorka začala v detstve zaokrúhľovať. Dnes sa už preto stravuje úplne ináč.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jej mama, ktorá túžila byť profesionálnou kuchárkou, doma stále varila. "Vždy sme mali na výber dva-tri chody jedál, aj viacero príloh. Na jednej strane výborné, na kondíciu však zabijak."

Mama výborne pripravovala sviečkovú na smotane, dusené mäsá so zemiakmi či s ryžou, kysnuté buchty, kysnuté koláče. To bol všetko poriadny útok na líniu. Keď však mama videla, že Gabika priberá, prihlásila ju na hodiny tanca do ľudovej školy umenia. S plným žalúdkom sa tancovať nedalo, a tak si Gabika jedálny lístok postupne upravila, vďaka čomu sa jej podarilo udržať si prijateľnú váhu. "Mala som predpoklady stať sa tučkom, ale pohyb mi vrástol do tela a dnes si už bez neho nedokážem predstaviť život," hovorí Gabriela Pirošková, ktorá si štíhlu postavu udržiava pravidelným cvičením.

SkryťVypnúť reklamu

Očarená gréckou kuchyňou

Sama sa do varenia púšťala od dvanástich rokov, keď bola cez prázdniny doma len s mladšou sestrou. Najprv robila "šnicle", po nich nasledovali aj komplikovanejšie jedlá. Postupne začala zbierať nové recepty a pripravovať podľa nich netradičné jedlá, s ktorými mala v rodine úspech.

Aj dnes, keď pripravuje niečo zvláštne, exotické, vie, že sa jej to určite podarí. Inšpiráciu pre takéto jedlá nachádza na zahraničných dovolenkách. Očarila ju napríklad grécka kuchyňa a špeciality z Cypru. Na gréckej kuchyni jej vyhovuje nielen to, že je chutná, ale aj to, že dodržiava princípy delenej stravy. V Grécku odkukala recept na tradičný grécky šalát, ktorý je vraj iný, ako ten, ktorý sa ponúka v našich reštauráciách. Na jeho prípravu používa bylinky a koreniny, ktoré si kupuje v špeciálnej gréckej predajni.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocná bomba pre deti

Hoci Gabriela Pirošková varí pestro a dobre, jej deťom chutia najviac hranolčeky s kečupom a celkovo jedia veľmi málo. Nemajú rady ani ovocie, preto im mama vymýšľa rôzne "bomby". Mamičkám, ktoré majú s deťmi rovnaký problém, odporúča napríklad túto ovocnú bombu: "Posekáte akékoľvek ovocie, zalejete bielym (trošku prisladeným) alebo ochuteným jogurtom a na vrchu posypete kakaom. Je z toho perfektná bomba, po ktorej ostávajú vylízané taniere."

Jej nechutí hlavne fašírka. "Mleté mäso nedokážem do seba dostať." Nepotrebuje ani polievky a ak by si musela nejakú vybrať, uprednostnila by slepačí vývar, ľahké zeleninové polievky a najmä cesnačku.

Gabriela Pirošková pochádza z Bratislavy. Na Filozofickej fakulte UK vyštudovala estetiku, na VŠMU divadelnú vedu. Po ukončení štúdií začala pracovať v Slovenskej televízii, kde pripravovala Televízny informačný kaleidoskop, spolupracovala na kontaktnej relácii Počítačové hry, moderovala živé prenosy aj mládežnícke relácie. Okrem toho pripravovala mládežnícke vysielanie pre Slovenský rozhlas. Teraz je dramaturgičkou v televízii Markíza. Je vydatá, má dve deti.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 277
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 179
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 681
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 723
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 3 233
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 799
  7. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 1 774
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu