FOTO |
K. P. , Liptovský Hrádok
Čierny koreň (botanický názov hadomor španielsky) je vzácnou zeleninou s vysokým obsahom vitamínov E, C a skupiny B, minerálnych látok (najmä draslíka, glykozidov, inulínu, asparagínu, manitolu), vlákniny a ďalších látok. Jeho korene čiernej farby s bielou dužinou produkujú smotanovobielu lepkavú šťavu a konzumujú sa vo forme šalátov. Možno ich zberať počas celej zimy, alebo ich na zimu založiť do piesku v pivnici či v krechte. Semená registrovanej odrody Libochovický vysievame do voľnej pôdy skoro na jar do riadkov vzdialených 0,30 až 0,40 metra. V horších klimatických podmienkach, teda aj na Liptove, ich možno vysievať v júli a v auguste. Porast ošetrujeme podobne ako ostatnú koreňovú zeleninu. Korene vykopávame opatrne, lebo sa ľahko lámu. V pôdach s veľkým výskytom drôtovca ho nepestujeme.