FOTO |
Ziziphus jujuba poznáme pod názvom čínske datle, bulharské datle či cicimek jujuba. Patrí do čelade Rhamnaceae (rešetliakovité). Rozšírený je v južnej Ázii najmä v Číne, odkiaľ pochádza. Pestuje sa aj v Japonsku, Malej Ázii a v Stredomorí. Najbližšie k nám ju pestujú v Bulharsku a ojedinele aj v Českej republike, Poľsku či v Maďarsku.
Ziziphus jujuba rastie ako ker alebo strom. Charakteristický je previsnutými konármi, ktoré sú pokryté drobnými eliptickými lístkami. Na jar vyrastajú z pukov veľmi typické letorasty, ktoré v jeseni opadávajú spolu s ovocím. Okrem týchto ovocných letorastov vyrastajú v redších odstupoch aj letorasty vegetatívne, ktoré tvoria ročné prírastky kríka alebo stromu. Kvety sú malé, žlté, v úboroch po 6 až 12 kvetov. Plody sú podobné slivkám. V období dozrievania, čo je koncom augusta, sú hnedočervené. Dužina je zelenožltá a mdlosladká. Kôstka plodu je oválna. Plody sú bohaté na sacharidy, ktorých obsahujú 25 percent (v priemere trikrát viac ako naše ovocie). Obsahujú málo kyselín. Jedia sa varené s ryžou a s kašou alebo sa používajú do pečiva. Výbornú chuť majú sušené. Predávajú sa pod názvom čínske datle alebo bulharské datle.
V našich podmienkach máme s pestovaním jujuby len malé skúsenosti. V prvých troch rokoch ich odporúčame pestovať v plastových kvetináčoch s obsahom 10 litrov, ktoré môžu byť od jari do jesene v záhrade, a na zimu ich umiestnime do altánku, zimnej záhradky alebo do garáže. Kvetináč obmedzuje rozvoj koreňového systému, spôsobuje zakrpatený rast a obmedzenú úrodnosť. V čínskej medicíne sa plody jujuby používajú ako tonický prostriedok, ktorý zlepšuje celkový stav organizmu.
FOTO - AUTOR
FOTO |
Autor: Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.