Pór využijeme v kuchyni po celý rok

Pór je zelenina nenáročná na pestovanie aj na klimatické podmienky. Urodí sa aj v drsnejších oblastiach, znáša teploty do 20 stupňov. Môžeme ho konzumovať čerstvý celý rok, lebo má letné, jesenné aj zimné odrody. V kuchyni má všestranné použitie.

FOTO - AUTORKA


Pred jeho prípravou treba skontrolovať listy, či v nich nie je zemina. Pór môžeme zmraziť pokrájaný buď na polcentimetrové či hrubšie kolieska, alebo nadrobno. Môžeme ho tiež tri minúty blanšírovať. Oddelene zmrazíme umyté a nakrájané zelené listy. Pór vybratý z mrazničky si zachováva farbu aj arómu, pred varením ani dusením ho nerozmrazujeme.

* Pór sa najčastejšie využíva do praženice.

* Rozobratý pór s čo najdlhšou stonkou chvíľu blanšírujeme, potom ho plníme, alebo využijeme na dekoráciu či obaľovanie inej zeleniny, napríklad mrkvy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

* Pór sa dáva do polievok (vrátane rybacích), rizota a cestovín.

* Zapeká sa s jedlami zo zeleniny, mäsa, hríbov, syrov, vajec, zemiakov, varí sa aj v omáčkach.

* Uvarený chutí s opraženou klobáskou, zaliaty syrovou omáčkou alebo len trocha poliaty horúcim tukom a posypaný opraženou strúhankou.

* Predvarený sa vypráža v cestíčku.

* Dusený s kapustou sa podáva ako príloha. Samostatne podusený sa plní do placiek, alebo slúži ako príloha k rôznym jedlám (pokrájaný šikmo na širšie krúžky).

* Pórom je tiež vhodné obložiť pizzu alebo z neho upiecť koláč zaliaty rozšľahanými vajcami, syrom a smotanou.

* Surový sa hodí do šalátov, na chlieb, do nátierok, ovsených vločiek na slano alebo do jogurtu.

* Pri používaní póru prísne dbáme na ochrannú dobu po aplikácii postrekov.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Mária Vargová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 211
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 711
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 672
  4. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 488
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 145
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 898
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 706
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 448
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu