FOTO |
aní a predídeme tiež výskytu glejotokov. Čerešne môžeme preštepovať vrúbľovaním za kôru, ak máme koncom júla a začiatkom augusta silné, dostatočne vyzreté vrúble.
Nastáva vhodné obdobie na výsev listového šalátu, pekinskej a čínskej kapusty, reďkovky, ozimnej cibule i žeruchy na hriadky. Môžeme začať aj s výsadbou špenátu, zimného šalátu, zimného kelu a vňaťového petržlenu, ako aj kučeravého kelu, neskorých odrôd karfiolu, hlávkového šalátu a póru.
Po uschnutí listov zberáme cibuľu. Aby rýchlo usychali, vidlami uvoľníme korene cibule. Cibuľu nikdy neušliapavame, lebo by sa poškodila a podľahla hnilobe. Pravidelne zberáme rajčiaky a papriky. Kvôli dozrievaniu ďalších plodov kolíkových rajčiakov zaštipujeme ich vrcholky, odstraňujeme pazušné lístky a suché alebo chorobami napadnuté listy.
Posledný raz prihnojíme neskorú kapustu, kel, zeler, pór, rajčiaky, tyčkovú fazuľu, mrkvu a čierny koreň. Podľa signalizácie ošetríme mrkvu, petržlen proti múčnatke (Karathane, Sulikol, Thiovit). Najviac sú ohrozené husté, zaburinené a tienené porasty.
Pokračujeme v zbere skorých kultivarov hrušiek a jabĺk. Dozrievajú slivky, mirabelky a rôzne kultivary broskýň. Skoro ráno zberáme mäkké kôstkové ovocie.
Na začiatku mäknutia bobúľ viniča kry ošetríme proti botrytíde, a to kontaktnými prípravkami (Quadris, Hatrich, Discus, Euparen Multi a iné). (pav)
Odroda hrušiek Júlová dozrieva už začiatkom augusta.
FOTO - AUTOR
Približne 15 000 mäsožravých rastlín pestuje v troch skleníkoch a v rodinnom dome v českom Chomutove dvadsaťštyriročný Miroslav Srba. Zhromaždil 400 druhov, od miniatúrnych - centimetrových rosničiek živiacich sa muškami až po rastliny z rodu Sarracenia, laloky ktorých dorastajú do jedného metra. Tieto sú schopné "uloviť" hmyz do veľkosti osy či motýľa. FOTO ČTK - LIBOR ZAVORAL |