Tučný štvrtok je v Poľsku sviatkom šišiek

Aj tento rok zjedli Poliaci niekoľko stotisíc šišiek, aby oslávili blížiaci sa koniec karnevalového obdobia. Prichádza 40 dní predveľkonočného pôstu, a to je ten správny čas pre obľúbený cukrársky výrobok zvaný v Poľsku „paczek – ponček“ – teda dozlata ..


Pracovníčky varšavskej cukrárne Blikle pripravujú šišky. FOTO – ČTK



Aj tento rok zjedli Poliaci niekoľko stotisíc šišiek, aby oslávili blížiaci sa koniec karnevalového obdobia. Prichádza 40 dní predveľkonočného pôstu, a to je ten správny čas pre obľúbený cukrársky výrobok zvaný v Poľsku „paczek – ponček“ – teda dozlata vypražená šiška.

Sviatkom šišiek je posledný štvrtok pred popolcovou stredou. Tento štvrtok sa v Poľsku volá tučný alebo mastný. To preto, že pred nadchádzajúcim pôstom je podľa tradície nutné zjesť niečo veľmi tučné. Dnes by sme povedali veľmi kalorické. Túto podmienku šiška ideálne spĺňa, pretože v sebe skrýva až 250 kalórií.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Legenda o sviatku hovorí, že šišky začali pripravovať krakovské trhovkyne. V 17. storočí v Krakove žil radný menom Combre, ktorý bol na miestnych trhovcov veľmi prísny. Raz, keď sa už februárové karnevalové veselie chýlilo ku koncu, priniesla sa k trhovkyniam zvesť, že Combre zomrel. Trhovkyne od radosti pripravili veľkú oslavu, na ktorej všetkých prichádzajúcich obdarovali šiškami. Odvtedy sa tradícia udržiava.

Šiška sa do Poľska dostala z Rakúsko-Uhorska a tunajšia šľachta si túto sladkú pochúťku veľmi obľúbila. Poľská šiška sa predsa len od tej viedenskej trochu líši. Viedenskú šišku plnili marhuľovou marmeládou. V 18. storočí sa v Poľsku ešte marhule nepestovali. Tunajší cukrári preto šišky plnili višňovým alebo šípkovým lekvárom.

Najlepšie šišky v Poľsku robia vo varšavskej cukrárni Blikle. Robia ich už od roku 1869. Aj tento rok sa ťahal od jej predajne v centre Varšavy niekoľko desiatok metrov dlhý rad, ktorý počas dňa ešte rástol. „Šišky na Tučný štvrtok začíname robiť už dva dni dopredu. Pracujeme vo dne v noci a pripravíme 200-tisíc šišiek. Ešte sa nestalo, že by nám nejaké zostali,“ hovorí obchodný riaditeľ Blikle Slawomir Chrzczonowicz.

SkryťVypnúť reklamu

Šišky sa na koniec karnevalu jedia v Poľsku prakticky všade. Ľudia si ich nosia domov, jedia v práci, deti si ich nosia so sebou do školy.

V jedení šišiek sa dokonca robia súťaže. Je to veľmi náročná disciplína. Nielen preto, že zjesť 10 a viac šišiek je náročné, ale aj preto, že súťaž má veľmi striktné pravidlá. Súťažiaci majú zakázané sa olizovať. Vyzerá to možno ako veľmi banálna podmienka, ale skúste zjesť niečo veľmi sladké, poliaté lepkavou cukrovou polevou a potom si len tak mimochodom neolízať pery.

PRE SME – PAVEL NOVÁK, Český rozhlas, Varšava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 910
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 864
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu