
Pracovníčky varšavskej cukrárne Blikle pripravujú šišky. FOTO – ČTK
Aj tento rok zjedli Poliaci niekoľko stotisíc šišiek, aby oslávili blížiaci sa koniec karnevalového obdobia. Prichádza 40 dní predveľkonočného pôstu, a to je ten správny čas pre obľúbený cukrársky výrobok zvaný v Poľsku „paczek – ponček“ – teda dozlata vypražená šiška.
Sviatkom šišiek je posledný štvrtok pred popolcovou stredou. Tento štvrtok sa v Poľsku volá tučný alebo mastný. To preto, že pred nadchádzajúcim pôstom je podľa tradície nutné zjesť niečo veľmi tučné. Dnes by sme povedali veľmi kalorické. Túto podmienku šiška ideálne spĺňa, pretože v sebe skrýva až 250 kalórií.
Legenda o sviatku hovorí, že šišky začali pripravovať krakovské trhovkyne. V 17. storočí v Krakove žil radný menom Combre, ktorý bol na miestnych trhovcov veľmi prísny. Raz, keď sa už februárové karnevalové veselie chýlilo ku koncu, priniesla sa k trhovkyniam zvesť, že Combre zomrel. Trhovkyne od radosti pripravili veľkú oslavu, na ktorej všetkých prichádzajúcich obdarovali šiškami. Odvtedy sa tradícia udržiava.
Šiška sa do Poľska dostala z Rakúsko-Uhorska a tunajšia šľachta si túto sladkú pochúťku veľmi obľúbila. Poľská šiška sa predsa len od tej viedenskej trochu líši. Viedenskú šišku plnili marhuľovou marmeládou. V 18. storočí sa v Poľsku ešte marhule nepestovali. Tunajší cukrári preto šišky plnili višňovým alebo šípkovým lekvárom.
Najlepšie šišky v Poľsku robia vo varšavskej cukrárni Blikle. Robia ich už od roku 1869. Aj tento rok sa ťahal od jej predajne v centre Varšavy niekoľko desiatok metrov dlhý rad, ktorý počas dňa ešte rástol. „Šišky na Tučný štvrtok začíname robiť už dva dni dopredu. Pracujeme vo dne v noci a pripravíme 200-tisíc šišiek. Ešte sa nestalo, že by nám nejaké zostali,“ hovorí obchodný riaditeľ Blikle Slawomir Chrzczonowicz.
Šišky sa na koniec karnevalu jedia v Poľsku prakticky všade. Ľudia si ich nosia domov, jedia v práci, deti si ich nosia so sebou do školy.
V jedení šišiek sa dokonca robia súťaže. Je to veľmi náročná disciplína. Nielen preto, že zjesť 10 a viac šišiek je náročné, ale aj preto, že súťaž má veľmi striktné pravidlá. Súťažiaci majú zakázané sa olizovať. Vyzerá to možno ako veľmi banálna podmienka, ale skúste zjesť niečo veľmi sladké, poliaté lepkavou cukrovou polevou a potom si len tak mimochodom neolízať pery.
PRE SME – PAVEL NOVÁK, Český rozhlas, Varšava