Medzinárodná kuchárska kniha Boženy Volkovej obsahuje 160 jednoduchých a rýchlych receptov jedál z rôznych krajín. Podmienkou bolo, aby ingrediencie na prípravu jedla boli ľahko dostupné na celom svete. FOTO - PETER LEGINSKÝ
Bývalá letuška Božena Volková strávila posledných päť rokov na slovenskej ambasáde v indickom hlavnom meste Dillí, kde pôsobil jej manžel ako veľvyslanec. Slovenské zvyky a tradície predstavovala hosťom ambasády predovšetkým cez gastronómiu. V Indii napísala dokonca Medzinárodnú kuchársku knižku, v ktorej je aj recept na jej vychýrený guláš.
V medzinárodnej kuchárke sa Božena Volková snažila predstaviť nielen slovenskú, ale aj českú, maďarskú a poľskú kuchyňu. "Ďaleko od domova som totiž zistila, čo všetko má, iste, nielen v gastronómii, stredná Európa spoločné, a čím sa odlišuje od ostatného sveta. Ešte aj Švajčiari, Rakúšania, dokonca aj Belgičania majú s nami v tomto smere oveľa viac spoločného, ako by sa zdalo." V knižke preto nechýba ani recept na pravý viedenský rezeň. No a keďže v strednej Európe patria k obľúbeným jedlám polievky, v knihe má zastúpenie aj slovenská gulášová a cesnaková, poľský boršč a česká karfiolová polievka. Božena Volková nezabudla ani na recept na kyslú zemiakovú polievku, ktorú však na obede pre manželky veľvyslancov inovovala. Osobitne pripravila kyslú zemiakovú a osobitne mrkvovú polievku, každú rozmixovala na rovnakú konzistenciu a na taniere potom naložila z oboch, takže spolu vytvorili dvojfarebnú polievku.
S francúzskou kuchárkou v ruke
Božena Volková sa vydávala neskôr a dovtedy veľa času v kuchyni nestrávila. Až keď sa jej narodila dcéra Barbara, ktorá mala problémy s trávením, začala sa vareniu venovať vážnejšie. Nebolo to však pre ňu nič zložité. Ešte počas študijného pobytu vo Francúzsku sa stala labužníčkou, a tak začínala variť s francúzskou kuchárkou v ruke. Druhou jej poradkyňou v kuchyni bola domáca v prenajatom petržalskom byte, kam sa piešťanská rodáčka po rokoch strávených na cestách a v Prahe spolu s manželom nasťahovala. A tak absolvovala aj malú školu varenia u typickej bratislavskej Maďarky.
Božena Volková pripravovala všetky jedlá pre dcérku precízne sama doma. Tento zvyk sa jej zišiel aj v Indii, kde sa tiež jedlá pripravujú doma a jedia sa čerstvé. Polotovary a instantné pokrmy sa tam nepoužívajú, zvyšky z predchádzajúceho dňa sa nezvyknú jesť.
Pohostenie po bridži
Na ambasáde v Dillí usporiadala Božena Volková pre priateľov a hostí nejednu večeru či recepciu. Pomáhal jej pritom indický personál ambasády - kuchár Patrik, sluha Chandrapal a záhradník Bharat. Stolovanie a servírovanie pre ňu problémom nebolo, veď ako lektorka biznis etikety a diplomatického protokolu tomuto umeniu iných predtým učila. Stoly a často aj celý interiér slávnostne upravovala v rozličných farebných tónoch - napríklad na jar v zeleno-žltej kombinácii, na Vianoce ladila zase všetko do červena či zlata.
Okrem oficiálnych pohostení udržiavala aj neformálne kontakty s manželkami iných diplomatov. Po partii bridžu či madžongu (čínska hra vzdialene podobná nášmu dominu) nasledoval obed, pri ktorom sa hostiteľky striedali, aby každá mohla predviesť svoje národné špeciality. Pohostenie v Indii nie je jednoduché, pretože treba rešpektovať vegetariánov, hinduistov, ktorí nejedia hovädzie, či moslimov, čo sa nedotknú zase bravčového. Ani Volkovci hovädzinu a bravčovinu počas svojho indického pobytu takmer nejedli. Výnimkou bola len príležitostne klobása, ktorú im priviezli priatelia zo Slovenska, či údená šunka, ktorú si dopriali najmä v zime. Syrové špeciality, bryndza a slovenské pečivo boli lákadlá, ktoré okrem gulášu preslávili večierky na slovenskej ambasáde.
Indovia pod stromčekom
Počas našich štátnych sviatkov sa na veľvyslanectve organizovali recepcie aj pre 600 ľudí. Božena Volková preto naučila variť slovenské jedlá aj troch miestnych kuchárov. Veľký úspech zožala najmä za tradičné vianočné pohostenia, ktoré pripravovala v decembri až trikrát. Začiatkom mesiaca podávala vianočný obed pre manželky diplomatov, okolo 17. decembra večeru pre guvernéra Dillí, pre veľvyslancov a význačné oficiálne osobnosti Indie a na Štedrý večer pozývala najmä indických priateľov.
Pochutnávali si na kapustnici s mäsom i bez neho, na zemiakovom šaláte s rybou, ktorú pre vegetariánov nahradila vyprážaným karfiolom, na oblátkach s medom a cesnakom i na makových opekancoch. Indovia sa naučili rešpektovať slovenské zvyky a dokonca sa pri slávnostne prestretom stole spolu s Volkovcami pomodlili.
Božená Volková pracovala osemnásť rokov ako letuška Československých aerolínií a pätnásť rokov viedla imidžovú agentúru. Posledných päť rokov strávila s manželom Ladislavom Volkom na slovenskom veľvyslanectve v Indii. V Indii bola členkou viacerých združení - Frankofónneho klubu, Amerického klubu pri Americko-indickej obchodnej komore, Medzinárodného ženského klubu v Dillí i prestížneho Dillíjskeho charitatívneho klubu, kde pôsobila aj vo funkcii prezidentky. V súčasnosti sa vracia k podnikaniu, plánuje sa venovať marketingovému poradenstvu a alternatívnej medicíne. Hovorí po anglicky, nemecky, francúzsky a poľsky.