V kuchyni s módnou návrhárkou: Ľubou Cintulovou

"Keby som nebola módnou návrhárkou, určite by som si otvorila reštauráciu," hovorí

Módna návrhárka Ľuba Cintulová pôsobí v oblasti slovenskej módy už trinásť rokov. Šila pre Emíliu Vášáryovú, Marcelu Molnárovú, Mishu, Luciu Bílú aj Andreu Chabroňovú. Z jej dielne vyšli naposledy svadobné šaty pre herečku Gabiku Škrabákovú. Ako prvá slovenská módna návrhárka vytvorila model haute couture pre podnikateľku Veroniku Hrycovú. Je vydatá, má syna Filipa. FOTO - PETER LEGINSKÝ

"Keby som nebola módnou návrhárkou, určite by som si otvorila reštauráciu," hovorí

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ľuba Cintulová, pre ktorú je varenie relaxom. Vášeň pre kulinárstvo a dobré jedlo zdedila. Ako vraví, je to znak celej jej záhorácko-heľpianskej fajty.

SkryťVypnúť reklamu

Ľuba Cintulová, ktorú priatelia volajú Luci, trávievala v detstve prázdniny na dedine. Na striedačku v Stupave a v Gašparove pri Heľpe. Záhorácka starenka varila približne tri jedlá - fazuľovicu, guláš a vyprážané rezne, u druhej starej mamy si zvykla na bryndzové halušky a bryndzovú polievku - demikát, pretože starý otec z Gašparova bol bača.

Vychovaná na tradičnej slovenskej kuchyni začala neskôr počas ciest do zahraničia zbierať cudzokrajné recepty. "Ak mi niečo zachutí, vždy skúmam, ako a z čoho je to pripravené, a potom sa to pokúšam urobiť aj doma. Takto som zahrnula do jedálneho lístka našej rodiny napríklad zapekané mušle z Thajska, grécku musaku, tzatziky či napácované jahňacie mäso. Od Grékov som odkukala aj pridávanie zelerových listov do šalátov. Milujem tiež talianske cestoviny s morskými potvorkami alebo s cesnakom, bazalkou a parmezánom. V Taliansku mi zachutila aj ryža, ktorú varím v malom množstve vody a dováram v mlieku s roztlačeným cesnakom. Takto pripravená ryža má celkom inú chuť." Z exotických jedál odmietla len grilované kobylky, ktoré jej ponúkli v Thajsku.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni rada improvizuje

Doma si varenie nikdy nevyskúšala, pretože mama ju k tomu nepustila. "Mohla som robiť len pomocné práce - načistiť zeleninu, ošúpať zemiaky, cibuľu alebo vylízať misu, keď piekla koláče," hovorí módna návrhárka. Jej prvé samostatné kuchárske pokusy spadajú preto až do obdobia, keď začala študovať diaľkovo na vysokej škole a bývala spolu s priateľom. Nejaké recepty a postupy si pamätala z domu, niečo vyčítala z kuchárskych kníh. Všetko, čo navarila, sa však vždy dalo zjesť. Prvé, čo priateľovi pripravila, bola klasika - pečené kurča. Dnes varí každý deň a rovnako ako v móde, aj v kuchyni rada improvizuje. Kuchárske knihy ju nudia. Manželovi a synovi Filipovi však pripravuje aj klasické jedlá ako sviečková na smotane či fašírky, ktoré majú veľmi radi.

SkryťVypnúť reklamu

Chlapi v dome

Napriek tomu, že Ľuba Cintulová zje všetko, nevyžíva sa v klasických omáčkach. Šošovicovú, zemiakovú alebo kôprovú omáčku zje raz do roka, ale pripravuje ju iba kvôli manželovi, ktorý je zároveň veľký mäsožrút. Neraz varí aj dve hlavné jedlá zároveň. Syn Filip má totiž najradšej cestoviny a hranolčeky, obľubuje granatiersky pochod a najmä tvarohový koláč, ktorého zje aj za dva plechy.

Grilovanie na chalupe

Cintulovci majú na Myjave chalupu, kde ich navštevuje pomerne veľa priateľov. Uprostred prírody sa vtedy griluje mäso, ryby, ale aj cukiny, baklažány či paprika. Pred grilovaním naloží Ľuba Cintulová mäso na dva-tri dni do pácu, aby doňho prenikli chutné ingrediencie, ale samotné grilovanie už necháva na manžela alebo na niekoho z hostí. Radšej sa obracia pri rúre. Momentálne vypeká bublaniny, orechovú bábovku a letné koláče, na ktoré spotrebuje rozličné ovocie. Je rada, ak jej jedlo všetkým chutí a umocní v nich dobrú náladu.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty Ľuby Cintulovej

Placky z cukiny

4 mladé cukiny alebo 1,5 kg veľká cukina, soľ, 200 g hladkej múky, 1 vajce, štipku majoránky, 2 strúčiky cesnaku, štipka vegety

Cukiny nastrúhame najemno na strúhadle. Posolíme a necháme odstáť. Šťavu zlejeme, aby sa nerozsýpali. Pridáme múku, vajce a ostatné ingrediencie aj s pretlačeným cesnakom. Formujeme placky, ktoré vysmážame na rozpálenom oleji.

Zapekané mušle

1 kg mušlí - slávok, olivový olej, 4 strúčiky cesnaku, 100 g strúhanky, 4 nasekané paradajky, 1 dl bieleho vína

Slávky povaríme v osolenej vode, kým sa neotvoria. Tie, ktoré nájdeme otvorené pred varením, vyhodíme, pretože to znamená, že sú pokazené. Na olivovom oleji podusíme s roztlačeným cesnakom posekané rajčiny, ktoré sme predtým obarením zbavili kože. Pridáme strúhanku a nakoniec víno. Uvarené slávky rozložíme na plech, do každého korýtka dáme pripravenú plnku a necháme na desať minút zapiecť v rúre. Podávame s bielym chlebom a bielym suchým vínom.

SkryťVypnúť reklamu

Filipov tvarohový koláč

Cesto: 2 vajcia, 100 g múky, 150 g krupice, 150 g cukru, 1 dl mlieka, pol prášku do pečiva, 200 g masla

Krém: 2 netučné tvarohy, 125 g masla, 1 vanilkový puding, 2 vanilky, 200 g cukru, 1 vrecúško želatíny

Čerstvé jahody alebo iné sezónne ovocie

Vymiešame cukor s maslom a žĺtkami, pridáme krupicu s múkou a práškom do pečiva a za stáleho miešania pridávame mlieko. Sneh z bielkov dáme na koniec. Cesto nesmie byť ani husté, ani príliš riedke. Na plechu pečieme 25 až 30 minút. Medzitým si pripravíme krém z tvarohu, masla, cukru a vychladnutého pudingu. Potrieme ním vychladnuté, upečené cesto, pridáme jahody a zalejeme želatínou. Necháme postáť v chladničke asi dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 574
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 290
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 709
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 083
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 297
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 926
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 852
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 409
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu