ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR
BRATISLAVA - Rast spotrebnej dane na lieh znížil ochotu ľudí priznávať alkohol, ktorý si vypália podomácky. V poslednej sezóne pálenia (2004/2005) sa na Slovensku oficiálne vypálilo zhruba o 700-tisíc litrov rôznych domácich páleniek menej ako rok predtým. Podľa ľudí z oblasti výroby alkoholu to nie je výsledkom nižšej aktivity páleníc, ale prírastku "čiernych" páleníc. "Nemyslím si, že by ľudia pálili menej. Sú to spojené nádoby. Pokiaľ klesne oficiálna výroba pálenky, stúpne jej neoficiálna výroba," povedal tajomník Asociácie výrobcov liehu a liehovín Július Forsthoffer.
Daňový motív
Podľa platnej legislatívy musí byť každá pálenica na Slovensku registrovaná. Začiatkom júla tohto roku spĺňalo štátom stanovené podmienky 287 páleníc. Počet nelegálnych páleníc sa iba odhaduje. Podľa predsedu Združenia pestovateľských páleníc Jozefa Beňa je ich 15- až 20-tisíc. "I keď je ich počet mnohonásobne vyšší ako registrovaných páleníc, ich presné množstvo známe nie je," pripustila hovorkyňa Colnej správy Silvia Balázsiková.
Hoci väčšina páleníc funguje ilegálne, štátu sa z nich darí odhaľovať len zlomok. "Za minulý rok objavila colná správa do 30 prípadov nelegálneho pálenia ovocia," povedala Balázsiková. Tento rok to bolo iba 16 prípadov.
Podľa Asociácie výrobcov liehu a liehovín presun pálenia do ilegality vyvolávajú vysoké spotrebné dane. Tie stúpli z 83 na 125 korún za liter čistého alkoholu vlani v máji. Pálenice odviedli minulý rok štátu vo forme spotrebnej dane 123 miliónov korún, keď priznali výrobu 984-tisíc litrov čistého alkoholu. Rok predtým zaplatili menej - 108 miliónov, hoci priznali viac - 1,3 milióna litrov. Rast príjmov zo spotrebných daní vyplýva zo zvýšenia jej sadzieb. "Práve zvýšenie sadzby spotrebnej dane z liehu žičí neoficiálnym páleniciam," povedal Forsthoffer. Koľko štát stráca na nelegálnom pálení sa podľa colnej správy nedá odhadnúť vinou neznámeho počtu nelegálnych páleníc.
Ovocie z hypermarketov
Výrobcovia domácej pálenky sa už v posledných rokoch nemusia obmedzovať na vlastné zdroje ovocia. "Vo veľkých obchodných domoch a reťazcoch nájdete krásne ovocie pod cenu. Na pálenie nepotrebujete žiadne výstavné kusy," povedal Forsthoffer. Cenovo prístupné ovocie na stole nahrádza jablká či slivky z domácej záhradky. Tie zas putujú do pálenice.
Tí, ktorí sa nechcú spoliehať na ovocie z hypermarketov, môžu tento rok čakať dobrú úrodu. "Oproti minulému roku bude veľa hlavne jabĺk a višní. Úroda čerešní a sliviek je zhruba na polovičnej úrovni, marhúľ dopestovali záhradkári zhruba 50 až 60 %," povedal predseda Slovenského zväzu záhradkárov Ivan Hričovský. Veľa sa urodilo aj drobného ovocia, najmä ríbezlí. "Ich cena klesla až tak, že sa neoplatilo ani zamestnať človeka na ich zber," dodal Hričovský.
Odvody spotrebnej dane z legálnych páleníc
sezóna počet litrov (100% alkohol) daň (v mil. Sk)
02/03 861 298 66
03/04 1 308 754 108,6
04/05 984 397 123,1
Zdroj: Asociácia výrobcov liehu a liehovín
Čo je potrebné na legalizáciu pálenice
* poslať žiadosť colnému úradu o registráciu pálenice
* získať povolenie na výrobu liehu z colnej správy
* výpis z obchodného, alebo živnostenského registra
* technická dokumentácia a nákres výrobného zariadenia pálenice a ich úradné overenie
* potvrdenie z daňového úradu, zdravotnej a sociálnej poisťovne