K zákazu fajčenia sú tolerantní aj mnohí fajčiari

BRATISLAVA - Zákaz fajčenia v reštauráciách či kaviarňach, aký prijali napríklad Írsko či Taliansko, podporuje aj mnoho ľudí na Slovensku. A sú medzi nimi aj fajčiari.

BRATISLAVA - Zákaz fajčenia v reštauráciách či kaviarňach, aký prijali napríklad Írsko či Taliansko, podporuje aj mnoho ľudí na Slovensku. A sú medzi nimi aj fajčiari.

Reprezentatívny prieskum, ktorý pre denník SME urobila agentúra MVK, ukázal, že 34,9 percenta opýtaných je za to, aby sa fajčenie v týchto zariadeniach zakázalo úplne, 14,7 percenta by súhlasilo so zákazom v zariadeniach, kde sa podáva teplé jedlo a 26,7 percenta by súhlasilo s oddelenými miestnosťami pre fajčiarov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zákaz alebo obmedzenie fajčenia podporujú aj fajčiari, len 19,9 percenta z nich si myslí, že by fajčenie malo byť povolené bez obmedzenia. Ostatní sú ochotní podvoliť sa zákazom.

SkryťVypnúť reklamu

Prieskum podľa hlavného odborníka na kontrolu tabaku Roberta Ochabu ukazuje, že smerovanie k zákazu fajčenia na verejných miestach je správne. Ochotu fajčiarov podporiť ho vníma ako "signál, že fajčiari chcú prestať fajčiť a takýto zákaz fajčenia ich môže v rozhodnutí posilniť". Okrem toho prieskum podľa neho potvrdzuje, že fajčenie už nie je "normálne, módne a tolerované".

Martina Kosárová z Ligy proti rakovine ocenila, že aj fajčiari aj nefajčiari si škodlivé účinky fajčenia uvedomujú čoraz viac. "Hoci uvedomelosť ešte nie je na takej úrovni, ako by sme si predstavovali."

Prieskum tiež ukázal, že na pracoviskách je už zákaz fajčenia bežný. Iba 10,3 percenta odpovedalo, že fajčenie je v ich zamestnaní povolené všade.

SkryťVypnúť reklamu

Zákaz fajčenia na pracoviskách vyplýva zo zákona na ochranu nefajčiarov a zo zákona o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci a kontrolovať ho majú samotní zamestnávatelia. V praxi sa ukázalo, že väčšina firiem to rieši tak, že zriaďujú fajčiarne. "Nie sme proti, nebojujeme proti fajčeniu, podmienky treba vytvárať nielen pre nefajčiarov, ale aj pre fajčiarov, aby si mali kde zapáliť bez toho, že iných ohrozia pasívnym fajčením," hovorí Ochaba. Aj v jeho zamestnaní Úrade verejného zdravotníctva sú fajčiarne a veľa fajčiarov sa preto vraj snaží prestať fajčiť. Ak keby sa zakázalo fajčiť v reštauráciách, výsledkom by mohol byť pokles počtu fajčiarov.

"Viac sa dymí z komínov ako z kancelárií," hovorí Marek Lukáčik z Klubu 500, ktorý združuje veľkých zamestnávateľov. Oproti minulosti považuje situáciu za podstatne lepšiu. Vo firmách sa už takmer nestretávajú s fajčením na spoločných chodbách, kde každý prechádzajúci "musel chtiac-nechtiac vdychovať cigaretový dym".

SkryťVypnúť reklamu

Dôležitý je podľa neho aj prístup manažmentu - mnohé firmy si zakladajú na tom, aby sa v areáloch nepovaľovali ohorky. Nefajčí sa ani v miestnostiach, do ktorých vstupuje zákazník. (haj, mož)

Čo si myslíte o fajčení v reštauráciách, kaviarňach, baroch a podobných podnikoch?

NEFAJČIARI

47,0% fajčenie by tam malo byť úplne zakázané
13,3% fajčenie by malo byť zakázané v podnikoch, kde sa podávajú teplé jedlá
25,9% fajčenie by malo byť povolené len v priestoroch, ktoré sú fyzicky oddelené, uzavreté
8,0% fajčenie by malo byť povolené vo vyhradených priestoroch, ktoré nemusia byť fyzicky oddelené
2,9% fajčenie by malo byť povolené, ale až po 20.00 hod.
1,4% fajčenie by malo byť povolené bez obmedzenia
1,5% neviem

FAJČIARI

5,6% fajčenie by tam malo byť úplne zakázané
18,2% fajčenie by malo byť zakázané v podnikoch, kde sa podávajú teplé jedlá
28,5% fajčenie by malo byť povolené len v priestoroch, ktoré sú fyzicky oddelené, uzavreté
24,4% fajčenie by malo byť povolené vo vyhradených priestoroch, ktoré nemusia byť fyzicky oddelené
3,2% fajčenie by malo byť povolené, ale až po 20.00 hod.
19,9% fajčenie by malo byť povolené bez obmedzenia
0,3% neviem
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 608
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 352
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 176
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 373
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 828
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 895
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 348
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu