BRATISLAVA - Zákaz fajčenia v reštauráciách či kaviarňach, aký prijali napríklad Írsko či Taliansko, podporuje aj mnoho ľudí na Slovensku. A sú medzi nimi aj fajčiari.
Reprezentatívny prieskum, ktorý pre denník SME urobila agentúra MVK, ukázal, že 34,9 percenta opýtaných je za to, aby sa fajčenie v týchto zariadeniach zakázalo úplne, 14,7 percenta by súhlasilo so zákazom v zariadeniach, kde sa podáva teplé jedlo a 26,7 percenta by súhlasilo s oddelenými miestnosťami pre fajčiarov.
Zákaz alebo obmedzenie fajčenia podporujú aj fajčiari, len 19,9 percenta z nich si myslí, že by fajčenie malo byť povolené bez obmedzenia. Ostatní sú ochotní podvoliť sa zákazom.
Prieskum podľa hlavného odborníka na kontrolu tabaku Roberta Ochabu ukazuje, že smerovanie k zákazu fajčenia na verejných miestach je správne. Ochotu fajčiarov podporiť ho vníma ako "signál, že fajčiari chcú prestať fajčiť a takýto zákaz fajčenia ich môže v rozhodnutí posilniť". Okrem toho prieskum podľa neho potvrdzuje, že fajčenie už nie je "normálne, módne a tolerované".
Martina Kosárová z Ligy proti rakovine ocenila, že aj fajčiari aj nefajčiari si škodlivé účinky fajčenia uvedomujú čoraz viac. "Hoci uvedomelosť ešte nie je na takej úrovni, ako by sme si predstavovali."
Prieskum tiež ukázal, že na pracoviskách je už zákaz fajčenia bežný. Iba 10,3 percenta odpovedalo, že fajčenie je v ich zamestnaní povolené všade.
Zákaz fajčenia na pracoviskách vyplýva zo zákona na ochranu nefajčiarov a zo zákona o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci a kontrolovať ho majú samotní zamestnávatelia. V praxi sa ukázalo, že väčšina firiem to rieši tak, že zriaďujú fajčiarne. "Nie sme proti, nebojujeme proti fajčeniu, podmienky treba vytvárať nielen pre nefajčiarov, ale aj pre fajčiarov, aby si mali kde zapáliť bez toho, že iných ohrozia pasívnym fajčením," hovorí Ochaba. Aj v jeho zamestnaní Úrade verejného zdravotníctva sú fajčiarne a veľa fajčiarov sa preto vraj snaží prestať fajčiť. Ak keby sa zakázalo fajčiť v reštauráciách, výsledkom by mohol byť pokles počtu fajčiarov.
"Viac sa dymí z komínov ako z kancelárií," hovorí Marek Lukáčik z Klubu 500, ktorý združuje veľkých zamestnávateľov. Oproti minulosti považuje situáciu za podstatne lepšiu. Vo firmách sa už takmer nestretávajú s fajčením na spoločných chodbách, kde každý prechádzajúci "musel chtiac-nechtiac vdychovať cigaretový dym".
Dôležitý je podľa neho aj prístup manažmentu - mnohé firmy si zakladajú na tom, aby sa v areáloch nepovaľovali ohorky. Nefajčí sa ani v miestnostiach, do ktorých vstupuje zákazník. (haj, mož)
Čo si myslíte o fajčení v reštauráciách, kaviarňach, baroch a podobných podnikoch?
NEFAJČIARI
47,0% | fajčenie by tam malo byť úplne zakázané |
13,3% | fajčenie by malo byť zakázané v podnikoch, kde sa podávajú teplé jedlá |
25,9% | fajčenie by malo byť povolené len v priestoroch, ktoré sú fyzicky oddelené, uzavreté |
8,0% | fajčenie by malo byť povolené vo vyhradených priestoroch, ktoré nemusia byť fyzicky oddelené |
2,9% | fajčenie by malo byť povolené, ale až po 20.00 hod. |
1,4% | fajčenie by malo byť povolené bez obmedzenia |
1,5% | neviem |
FAJČIARI
5,6% | fajčenie by tam malo byť úplne zakázané |
18,2% | fajčenie by malo byť zakázané v podnikoch, kde sa podávajú teplé jedlá |
28,5% | fajčenie by malo byť povolené len v priestoroch, ktoré sú fyzicky oddelené, uzavreté |
24,4% | fajčenie by malo byť povolené vo vyhradených priestoroch, ktoré nemusia byť fyzicky oddelené |
3,2% | fajčenie by malo byť povolené, ale až po 20.00 hod. |
19,9% | fajčenie by malo byť povolené bez obmedzenia |
0,3% | neviem |