FOTO |
a z údajov Štatistického úradu.
Za zvýšením cenovej úrovne stojí najmä letné zdraženie ovocia a zeleniny, keď napríklad kapusta zdražela o 60 percent, zemiaky takmer o polovicu, červené melóny o tretinu. Tieto nárasty nedokázalo vykompenzovať ani zlacnenie uhoriek, karfiolu, či papriky a paradajok. "Ovocie a zelenina zodpovedali približne za dve tretiny mesačného rastu spotrebiteľských cien," odpozorovala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Fehérová. Vďaka tomu boli podľa nej ceny potravín v júni prvý raz po siedmich mesiacoch medziročne vyššie.
"Rastu cien potravín sekundovali ceny pohonných látok, ktorých rast bol očakávaný a, žiaľ, tento rok zrejme nie posledný," doplnil Pavol Ondriska z firmy ING DSS. Tretím významnejším faktorom boli ceny rekreácií, keď cestovné kancelárie so začatím sezónny zvyčajne rušia predsezónne zľavy, dodal.
Tohtoročný jún bol o 2,5 percenta drahší ako ten vlaňajší. Za celý prvý polrok bol priemerný nákup o 2,7 percenta drahší ako v prvom polroku minulého roku.
V ďalších mesiacoch ekonómovia predpovedajú pokles medziročnej inflácie k dvom percentám a potom ku koncu roka by sa postupne mal rast cien zrýchľovať až k trom percentám. Za celý rok by mala byť inflácia pod troma percentami, pričom taký nízky rast cien na Slovensku ešte nikdy nenamerali.
(ij)