Hneď po obratí čerešní môžeme stromy prerezať. Treba si pritom uvedomiť, že najkrajšie plody sa vytvoria na dvojročnom až štvorročnom dreve. Na starých konároch zostanú malé a a dozrievajú nerovnomerne. Slabšie haluze s bohatou úrodou podoprieme, aby sa nezlomili. V júli už postupne zberáme aj skoré odrody sliviek, polosliviek a slív.
Po skorej zelenine začíname zberať zeleninu vysadenú v máji. Popri rozličných druhoch šalátu (rímsky, ľadový, hlávkový), karfiole, keli a skorej kapuste prichádza na rad kríčková fazuľa, skorá mrkva a jarná cibuľa. Skoré zemiaky zberáme vždy len v takom množstve, koľko potrebujeme na okamžitú spotrebu, pretože sa nedajú uskladňovať. Správny termín nastáva vtedy, ak šupka hľúz spevnie, ale vňať je ešte zelená. Pôda po skorých zemiakoch je vhodná na založenie jahodoviska.
Na skleníkových uhorkách vyväzujeme stredné výhonky na špagáty alebo na oporné tyče. Na hlavnom konári by sa až do výšky 80 centimetrov nemali vyvíjať žiadne plody. Po dorastení výhonkov k streche skleníka vrcholy rastlín odstránime a bočné výhonky, ktoré sa medzi tým vyvinuli, skrátime tak, aby mali jeden plod a jeden list. Rastliny prihnojujeme.
Ak sme v júni na viniči nezaštipli letorasty za druhým až tretím listom nad posledným strapcom hrozna, urobíme to teraz. Zálistky potom zaštipneme za druhým až tretím listom. Výhonky, ktoré budeme viesť ako pokračovanie ramien, necháme v pôvodnom stave. Takto umožníme dostatočný prísun svetla k strapcom. (pav)