Pôdu očistíme od burín, vinič podľa potreby zavlažíme, ošetríme proti chorobám a škodcom. Prírastky letorastov a listovej plochy nás nútia urobiť zelené operácie, a to diferencovane podľa vedenia i odrôd viniča. Na nízkych tvaroch krov dôslednejšie odstraňujeme prebytočné nerodiace letorasty a výhonky z kmienka. Ponechané letorasty vyviažeme ku kolíkom. Na strednom vedení s Guyotovým rezom zachováme letorasty vyrastajúce pri báze ťažňa, nakoľko budú potrebné pri reze na obnovu ťažňa.
Pri tradičných drôtenkách letorasty zastrčíme do dvojdrôtia a tie, čo sú pevnejšie, priviažeme. Zálistky vyplievame iba v dolnej tretine letorastu. Pri vysokom vedení zastrkujeme asi tretinu letorastov vyrastených zo zásobných čapíkov na báze ťažňa.
Zálistky odstraňujeme v zóne strapcov, niektoré len zaštipneme nad druhým až tretím listom. Práca na viniči v záhradke má väčší význam pri bujne rastúcich odrodách, ako je Tramín, Silvánske zelené a všetky stolové odrody. Vyplievaním sa porast presvetlí, prevzdušní a zlepší sa vyzrievanie hrozna.
Po skončení kvitnutia pokračujeme v ošetrovaní viniča proti peronospóre, múčnatke, plesni sivej a bielej hnilobe. Nemali by sme prehliadnuť ani symptómy čiernej hniloby alebo antraknózy, ktorá sa však často nevyskytuje, lebo používané fungicídy pôsobia aj proti nej. Nebezpeční však môžu byť aj živočíšni škodcovia - obaľovače, roztočce a iné.
Autor: Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.