Pri vysokých letných teplotách veľmi ľahko dochádza k dehydratácii organizmu, ktorá vedie k poklesu krvného tlaku a k narušeniu vnútorného prostredia ľudského organizmu. Pri dehydratácii hrozí skolabovanie prípadne aj mozgová príhoda či srdcový infarkt. Predísť týmto problémom možno dostatočným pitným režimom. Denná fyziologická potreba vody pre človeka je v priemere 2,5 litra. Pri vysokej teplote a fyzickej záťaži organizmu sa zvyšuje až na 4 litre.
V letných horúčavách môžeme dodať organizmu tekutinu aj vo forme nápojov z liečivých rastlín, ktoré uhasia smäd a pôsobia upokojujúco. Ide o šťavy vyrobené kuchynskou odstredivkou z čerstvých liečivých rastlín, ale najmä o čaje, nálevy a maceráty. Čaj z byliniek pripravíme obvykle tak, že 1 - 2 čajové lyžičky rozdrobenej suroviny (1,5 - 2 gramy) prelejeme šálkou horúcej vody (2 dcl). Nálev získame krátkym varením suroviny. Macerát pripravíme vyluhovaním suroviny v studenej vode počas 8 - 12 hodín a pred požitím ho zohrejeme na teplotu vhodnú na pitie.
Z bylinkových čajov sa v letných horúčavách odporúča piť najmä:
- čaj z mäty piepornej - pôsobí osviežujúco a proti únave. Priaznivo pôsobí aj na činnosť čriev a žlčníka,
- čaj z medovky lekárskej - pôsobí priaznivo na nervy pri vyčerpanosti a pri nespavosti,
- čaj z rumančeka pravého - pôsobí upokojujúco, proti nadúvaniu a kŕčom, má protizápalové účinky,
- čaj z repíka lekárskeho - podporuje činnosť pečene a žlčníka a zlepšuje trávenie,
- čaj zo žihľavy dvojdomej (pŕhľavy) - je močopudný, prečisťuje krv, podporuje činnosť žlčníka, pôsobí antireumaticky a antiskleroticky. Je vhodný aj pre diabetikov,
- čaj z ľubovníka bodkovaného - pôsobí priaznivo pri ťažkostiach tráviacej sústavy a na vylučovanie žlče,
- čaj z prasličky roľnej - pôsobí priaznivo na pružnosť a pevnosť cievnych stien, je vhodný aj ako podporný prostriedok pri ťažkostiach s močovým systémom.
Osviežujúce a liečivé čaje možno pripraviť aj z vňate, listov alebo kvetov čakanky obyčajnej, bazalky, levandule, pestreca mariánskeho, benedikta lekárskeho, rebríčka, dúšky tymiánovej a materinej, lipy, bazy čiernej, borievky, brezy, brusnice, jarabiny vtáčej, ostružiny černicovej, slivky trnkovej a najmä z plodov ruže šípkovej (šípky). Vhodné sú aj zmesky z týchto rastlín (pri nespavosti napríklad zmes levandule, ľubovníka bodkovaného a komonice lekárskej). Pri opúchaní nôh v horúčavách odporúča
Kneipp piť čajovú zmes z pestreca mariánskeho, komnice, prasličky a listov gaštana.