Jeme málo zmrzliny, Algida končí s výrobou

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Nanuky Nogger, Max a ďalšie mliečne mrazené výrobky značky Algida sa už na Slovensku vyrábať nebudú. Začiatkom januára sa však spoločnosť Unilever Slovensko rozhodla, že zmrzlinovú prevádzku v Dolnom Moštenci, ktorú pred rokom a

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Nanuky Nogger, Max a ďalšie mliečne mrazené výrobky značky Algida sa už na Slovensku vyrábať nebudú. Začiatkom januára sa však spoločnosť Unilever Slovensko rozhodla, že zmrzlinovú prevádzku v Dolnom Moštenci, ktorú pred rokom a pol slávnostne otváral podpredseda vlády Ivan Mikloš, zavrie.

„Hlavným dôvodom je klesajúci záujem o mrazené krémy,“ povedal konateľ spoločnosti Unilever Peter Kamenický.

Projekt spúšťali s plánom vyrobiť ročne aspoň desať miliónov litrov zmrzliny, skutočná produkcia dosiahla iba tri štvrtiny plánu. Viac ako polovica z nej išla na vývoz.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

O prácu príde 93 zamestnancov, ďalších niekoľko desiatok o brigády. „Dalo sa celkom dobre zarobiť,“ hovorí jedna z pracovníčok. Vyhliadky na novú prácu sú v regióne, kde je 16-percentná nezamestnanosť, mizivé. „Ako žena po štyridsiatke nemám šancu.“

Riaditeľ okresného úradu práce Alexander Jakubička odhaduje, že do evidencie z Algidy pribudne menej ako polovica ľudí. „Predstavitelia firmy nás informovali, že im hľadajú nové zamestnanie v dcérskych spoločnostiach, prípadne v iných firmách s podobným zameraním.“

Unilever do projektu investoval 270 miliónov korún. „Aký bude ďalší osud prevádzky, zatiaľ nevieme,“ hovorí Kamenický.

Prepúšťať začnú k 31. marcu, podľa úradu práce by väčšina zamestnancov mala odísť po dohode. Unilever zamestnáva aj ďalších 180 ľudí, napríklad v topoľčianskej prevádzke, kde sa vyrábajú majonézy a tatárske omáčky Hellmans.

SkryťVypnúť reklamu

ANDREA HARMANOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 611
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 363
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 190
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 380
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 809
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 905
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 339
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu