V kuchyni s televíznou moderátorkou Zuzanou Hajdu

Zuzanu Hajdu nikdy do varenia nenútili. Napriek tomu sa variť naučila a robí to rada. V kuchyni zvykla pomáhať mame aj babke, ku ktorej chodila každý víkend až do osemnástich rokov. Na rozdiel od mamy, ktorá varila najmä slovenské jedlá, však Zuzana ...

Zuzana Hajdu sa narodila v roku 1975 v Bratislave. Študovala na gymnáziu, potom na Chemicko-technologickej fakulte. Rok po vysokej škole pracovala ako zahraničná redaktorka v STV, neskôr v TV LUNA. Ako moderátorka začala pracovať v televízii TA3. V súčasnosti je moderátorkou Novín v televízii JOJ. Rada športuje. Navštevuje pravidelne fitnescentrum a cvičí aj doma. V detstve jedenásť rokov tancovala vo folklórnom súbore. FOTO SME - PAVOL MAJER

Zuzanu Hajdu nikdy do varenia nenútili. Napriek tomu sa variť naučila a robí to rada. V kuchyni zvykla pomáhať mame aj babke, ku ktorej chodila každý víkend až do osemnástich rokov. Na rozdiel od mamy, ktorá varila najmä slovenské jedlá, však Zuzana uprednostňuje taliansku kuchyňu. "Príprava slovenských jedál zaberá veľa času. Hnevá ma, ak musím stráviť v kuchyni dve hodiny len preto, aby som pripravila mäso s omáčkou a k tomu prílohu. Teda jedno hlavné jedlo. Talianske jedlá sa pripravujú oveľa rýchlejšie a navyše, sú zdravé."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kefírová buchta natvrdo

K prvému pokusu samostatne niečo pripraviť sa Zuzana odhodlala, keď mala dvadsať rokov. Jej vtedajší priateľ odchádzal na športové sústredenie na Mallorcu, a tak sa mu rozhodla pripraviť na cestu niečo sladké z lásky. Urobila koláč, ktorý sa volá kefírová buchta.

"Bol to veľmi jednoduchý recept. Namiesto váhy sa pri ňom používa len šálka - je to niečo podobné ako hrnčekový koláč, kde sa tiež všetko meria na hrnčeky. Cesto mi však dobre nevykyslo, a tak buchta veľmi stvrdla. Povrch som teda poliala želatínou a posypala ovocím, aby to aspoň na pohľad vyzeralo lákavo. Môj priateľ si sladké potešenie vzal so sebou a každý deň si z neho po kúskoch odjedal. A to mal k dispozícii švédske stoly. Nemal vraj srdce zahodiť môj prvý kuchársky pokus do koša."

SkryťVypnúť reklamu

Ovplyvnená talianskou kuchyňou

Dnes Zuzana varí najradšej talianske jedlá. Nechala sa ovplyvniť svojím súčasným priateľom, ktorý si ako správny Talian rád pochutnáva na cestovinách. Moderátorke sa tento spôsob stravovania veľmi zapáčil. Vyhovuje jej najmä preto, že jedlá sa pripravujú len niekoľko minút, takže môže variť každý deň v týždni, okrem toho sú ľahké, dobre stráviteľné a zdravé, plné minerálov a vitamínov. Na talianskej kuchyni sa jej páči aj to, že Taliani varia len z čerstvých surovín. Nikdy si nevšimla, že by používali konzervy, mrazenú zeleninu alebo ovocie.

"Taliani jedia skoro stále cestoviny. A na večeru ľahké mäso s prílohou alebo zeleninové šaláty. Používajú len olivový olej a vedia presne, ktoré suroviny môžu skombinovať a ktoré nie, aby im nebolo ťažko."

SkryťVypnúť reklamu

Okrem cestovín pripravuje Zuzana rada aj lososa bez akýchkoľvek korenín a prísad či šalát s tuniakom. Často pripravuje zeleninové šaláty bez majonézy, smotany či jogurtu. Najviac jej chutí šalát poliaty olivovým olejom.

Z ovocia si zvykne robiť koktaily. "Striedam mango, banány, jahody, ananás, jablká. Príprava koktailov je veľmi rýchla. Stačí mi biely jogurt, ktorý zmiešam napríklad s jahodami, k tomu pridám lyžicu dia jahodového džemu, jeden banán a možno pár bobúľ hrozna. Je to veľmi dobré aj zdravé."

Osem rokov bez vyprážaného syra

Prv než sa zoznámila so svojím talianskym priateľom, stravovala sa úplne ináč. Najčastejšie jedávala fazuľovú polievku, šošovicu, špenát, kapustné fliačky na sladko, slivkové gule, parené buchty, rezne, pečené mäsá a vyprážaný syr. Teda všetky dobroty, ktoré pripravovala jej mama či stará mama. A práve vyprážaný syr s hranolčekmi a tatárskou omáčkou zo svojho jedálneho lístka už úplne vypustila. Nejedla ho osem rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dezert taliansky zákusok

Po prvom neúspešnom pokuse s kefírovou buchtou sa už do pečenia sladkého veľmi nepúšťala. Buchty a koláče si dá radšej u babky, ktorá jej upečie to, čo má rada od detstva.

"Sladké pečiem len na výnimočné príležitosti. Najčastejšie sú to torty z prášku, ktoré sú rýchle a chutné."

Sladkosti si však vie najviac vychutnať v Taliansku. "Taliani doma takmer vôbec nepečú. Asi len na veľké sviatky, najmä na Veľkú noc, lebo to je tradícia. Na každom rohu sú totiž cukrárne, ktoré ponúkajú široký výber zákuskov. Prevažne sú ovocné s pudingovým krémom. Chutia fantasticky."

S čajom v termoske

Moderátorka rada spomína na detstvo, keď s celou rodinou chodili na dlhé prechádzky do prírody. "Oberali sme šípky, opekali si špekáčky, slaninu. Teraz už na takéto výlety nie je čas. Občas však chodím v lete s kolegami grilovať, a tak si aspoň raz za čas pochutnám na grilovanom mäse so zeleninou."

SkryťVypnúť reklamu

Kávu nepije, ale ani jej nechýba. Len občas si pochutná na kapučíne. Od smädu pije najradšej čistú vodu alebo ovocný čaj bez cukru, ktorý si nosí každý deň v termoske so sebou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 442
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 080
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 622
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 048
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 877
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 714
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 581
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu