Na vrúbľoch kontrolujeme viazací materiál. Keď sa začne zarezávať, uvoľníme ho prerezaním. FOTO - AUTOR |
Pôdu okolo stromov plečkujeme, okopávame a odburiňujeme. Koreňové výmladky postupne odstraňujeme. Objavujú sa najmä pri slivkách, na vegetatívne množených podpníkoch. Koreňový kŕčok pri týchto prácach však nesmieme odkopať ani poraniť, pretože by sme podporili rast nových výmladkov.
Ak letorasty dosahujú aspoň 30 centimetrov, od konca mája do konca júna je vhodné obdobie na štepenie viniča za zelena. Časť letorastu pôvodnej odrody a zelený vrúbeľ požadovanej odrody vtedy už dostatočne vyzreli. Nemajú však byť mäkké ani zdrevnatené a pri ohnutí sa nesmú zlomiť. Vyzretosť poznáme aj podľa zálistkov. Ak má zálistok 1 až 2 listy, je vhodný na štepenie. Najčastejšie preštepujeme nódiom do rázštepu v kolienku alebo internódiom vklinením vrúbľa.
Očakávame prvú úrodu skorých čerešní. Sú to odrody tzv. prvého čerešňového týždňa. Zo starších sa viac pestuje nemecká Rýchlica a v poslednom období aj švajčiarska odroda Rivan. Zatiaľ sa u nás málo pestuje Seneca. Kvalita plodov týchto odrôd je o niečo horšia ako srdcoviek, dozrievajúcich v druhom čerešňovom týždni (Karešova, Kaštanka). Prednosťou je to, že ich nenapadá vrtivka čerešňová.
Vo fóliovníkoch a v skleníkoch pokračuje zber šalátu, reďkovky a skorých odrôd hlúbovín. Uvoľnené plochy hneď očistíme a pripravíme na výsev následných plodín. Aj vonku na hriadkach sa končí zber šalátu, špenátu a cibuľky na zeleno. Hriadky vyčistíme a pripravíme na výsev ďalších druhov zeleniny. Pokračujeme v sejbe letného šalátu (odrody Dubáček a Pražan). Na výsevnej hriadke pripravujeme priesady hlúbovín pre neskoršie zbery.
Pri výsadbe plodových druhov zelenín je vhodné mulčovanie čiernou alebo netkanou textíliou. Okrem toho, že potláčajú rast burín, zvyšujú teplotu pôdy, čo priaznivo ovplyvňuje plodiny. Mulč znižuje výpar z povrchu pôdy a v neposlednom rade obmedzuje znečistenie plodov pôdou. Čiernu netkanú fóliu môžeme použiť aj pri pestovaní iných zelenín, napríklad šalátu. (pav)