Prineste si z dovolenky recept

Počas dovoleniek v zahraničí spoznávame aj tamojšie špeciality a kuchyňu. Mnohé sú také vynikajúce a také zdravé, že im obyvatelia týchto krajín vďačia za pružné cievy, pevné srdce a dobré štatistiky v dĺžke života.

Priam lákajú, aby sme ich využili aj vo svojej kuchyni. Ako na to? Osmeľte sa a vypýtajte si recept, ale stačí aj odpozerať ich základnú potravinu a zaradiť ju natrvalo do svojho jedálnička. Vybrali sme pre vás to najlepšie, čo sa môžeme v cudzine naučiť.

Grécko a Taliansko -

šaláty a olivový olej

Stredomorská strava je príkladom najzdravšej stravy vôbec. Americkí odborníci podľa jej vzoru nedávno vystavali novú potravinovú pyramídu zdravia. Talianky aj Grékyne pridávajú olivový olej do všetkého - od morských plodov cez cestoviny až po zeleninové šaláty, koláče a sušienky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Olivový olej je nabitý nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré pomáhajú znižovať hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a zároveň zvyšujú hladinu zdravého cholesterolu. Táto víťazná kombinácia výrazne znižuje riziko srdcových ochorení. Olivy sú navyše plné antioxidantov.

Čo sa od nich môžeme naučiť:

Vymeňte nezdravé tuky za zdravé. Rannú hrianku si natrite arašidovým maslom alebo pokvapkajte olivovým olejom. Dožičte si denne grécky šalát.

Japonsko: sója a morské plody

Priemerná Japonka zje 7 až 10 gramov sójového proteínu denne. Práve sójové bôby sú skvelými bodygardami srdcových ochorení.

Japonci jedia veľa rýb - v priemere 13 kíl ročne (u nás ledva 4 kilá).

Čo sa od nich môžeme naučiť:

Skúste jesť dve až štyri porcie sójového jedla denne (sójové mlieko, sójový jogurt, tofu na všetky možné spôsoby) a najmä veľa zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Ale pozor! Sójová omáčka obsahuje veľa sodíku, ktorý môže zvyšovať tlak. Dva razy do týždňa si dožičte aj rybu - pstruha, tuniaka, halibuta či lososa. Vyskúšajte čo najviac druhov rýb a morských plodov.

Španielsko: zelenina, ryby

a rôzne druhy orechov

Ich strava je plná celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, morských plodov a rýb. K pevnému zdraviu Španielov prispievajú orechy, ktoré tunajší ľudia chrúmajú na desiatu. Každý deň majú na tanieri mandle, lieskovce, vlašské orechy a píniové oriešky. Pravidelné konzumovanie orechov znižuje hladinu "zlého" cholesterolu v krvi.

Čo sa od nich môžeme naučiť:

Zásobte svoju špajzu dózami s prírodnými neochutenými orieškami. Pridávajte si orechy do raňajkových cereálií, šalátov a pokrmov z cestovín.

SkryťVypnúť reklamu

Čína - málo mäsa a veľa čaju

Väčšina Číňanov skonzumuje len 200 gramov tmavého mäsa za me-

siac, čím znižujú riziko srdcových ochorení, cukrovky a rakoviny. Čaj, ktorý pijú tak často ako u nás muži pivo, tiež chráni srdce. Zelený čaj má protirakovinové účinky.

Čo sa od nich môžeme naučiť:

Otočte pomery na tanieri - zeleninu považujte za hlavné jedlo a mäso len za prílohu. Jedzte malé porcie mäsa - jedna by nemala byť väčšia ako vaša kreditná karta. Vypite denne 5 až 10 malých šálok zeleného čaju.

Francúzsko:

jedlo si vychutnávajú

Francúzi považujú varenie a stolovanie za sviatok. Ak jedia, nikam sa neponáhľajú. Každý deň zjedia niekoľko porcií zeleniny. Nečudo, že im tak chutí, ochucujú ju olivovým olejom a množstvom byliniek.

Čo sa od nich môžeme naučiť:

SkryťVypnúť reklamu

Instantné alebo hotové mrazené pokrmy majú omnoho viac kalórií, sodíku a škodlivého tuku ako jedlo, ktoré si sami uvaríme z čerstvých surovín. A ak si ho už s láskou pripravíme, jedzme ho tak pomaly ako Francúzi. n

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 341
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 902
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 689
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 181
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 698
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 300
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 707
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 604
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu