Priam lákajú, aby sme ich využili aj vo svojej kuchyni. Ako na to? Osmeľte sa a vypýtajte si recept, ale stačí aj odpozerať ich základnú potravinu a zaradiť ju natrvalo do svojho jedálnička. Vybrali sme pre vás to najlepšie, čo sa môžeme v cudzine naučiť.
Grécko a Taliansko -
šaláty a olivový olej
Stredomorská strava je príkladom najzdravšej stravy vôbec. Americkí odborníci podľa jej vzoru nedávno vystavali novú potravinovú pyramídu zdravia. Talianky aj Grékyne pridávajú olivový olej do všetkého - od morských plodov cez cestoviny až po zeleninové šaláty, koláče a sušienky.
Olivový olej je nabitý nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré pomáhajú znižovať hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a zároveň zvyšujú hladinu zdravého cholesterolu. Táto víťazná kombinácia výrazne znižuje riziko srdcových ochorení. Olivy sú navyše plné antioxidantov.
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Vymeňte nezdravé tuky za zdravé. Rannú hrianku si natrite arašidovým maslom alebo pokvapkajte olivovým olejom. Dožičte si denne grécky šalát.
Japonsko: sója a morské plody
Priemerná Japonka zje 7 až 10 gramov sójového proteínu denne. Práve sójové bôby sú skvelými bodygardami srdcových ochorení.
Japonci jedia veľa rýb - v priemere 13 kíl ročne (u nás ledva 4 kilá).
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Skúste jesť dve až štyri porcie sójového jedla denne (sójové mlieko, sójový jogurt, tofu na všetky možné spôsoby) a najmä veľa zeleniny.
Ale pozor! Sójová omáčka obsahuje veľa sodíku, ktorý môže zvyšovať tlak. Dva razy do týždňa si dožičte aj rybu - pstruha, tuniaka, halibuta či lososa. Vyskúšajte čo najviac druhov rýb a morských plodov.
Španielsko: zelenina, ryby
a rôzne druhy orechov
Ich strava je plná celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, morských plodov a rýb. K pevnému zdraviu Španielov prispievajú orechy, ktoré tunajší ľudia chrúmajú na desiatu. Každý deň majú na tanieri mandle, lieskovce, vlašské orechy a píniové oriešky. Pravidelné konzumovanie orechov znižuje hladinu "zlého" cholesterolu v krvi.
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Zásobte svoju špajzu dózami s prírodnými neochutenými orieškami. Pridávajte si orechy do raňajkových cereálií, šalátov a pokrmov z cestovín.
Čína - málo mäsa a veľa čaju
Väčšina Číňanov skonzumuje len 200 gramov tmavého mäsa za me-
siac, čím znižujú riziko srdcových ochorení, cukrovky a rakoviny. Čaj, ktorý pijú tak často ako u nás muži pivo, tiež chráni srdce. Zelený čaj má protirakovinové účinky.
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Otočte pomery na tanieri - zeleninu považujte za hlavné jedlo a mäso len za prílohu. Jedzte malé porcie mäsa - jedna by nemala byť väčšia ako vaša kreditná karta. Vypite denne 5 až 10 malých šálok zeleného čaju.
Francúzsko:
jedlo si vychutnávajú
Francúzi považujú varenie a stolovanie za sviatok. Ak jedia, nikam sa neponáhľajú. Každý deň zjedia niekoľko porcií zeleniny. Nečudo, že im tak chutí, ochucujú ju olivovým olejom a množstvom byliniek.
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Instantné alebo hotové mrazené pokrmy majú omnoho viac kalórií, sodíku a škodlivého tuku ako jedlo, ktoré si sami uvaríme z čerstvých surovín. A ak si ho už s láskou pripravíme, jedzme ho tak pomaly ako Francúzi. n