BRATISLAVA – O názov „rum“ síce po vstupe do únie prídeme, ale bošácku slivovicu, karpatské brandy špeciál, slovenskú borovičku či demänovku chceme mať. Pri rokovaniach o poľnohospodárstve Slovensko navrhuje, aby niektoré názvy liehovín boli chránenými názvami.
„Ide o to, aby sme si uchránili niektoré značky. Tým, že žiadame o chránené názvy, deklarujeme, že v týchto liehovinách sa dodržiavajú stanovené požiadavky a že ide o špeciality. Pri niektorých chceme potvrdiť, že sú naozaj vyrobené z kvasu, ktorý pochádza z ovocia, teda že to nie je lieh s esenciou. To sú naše slivovice či hruškovice. Borovičku zase vyrábame s prísadou inej odrody typu juniperus ako tej, z ktorej sa vyrába gin. Má špecifickú chuť a vôňu, cudzinci ju vyhľadávajú. Je to produkt, ktorý sa na trhu únie bude veľmi dobre predávať,“ hovorí Ľubomír Miček z ministerstva pôdohospodárstva.
Prídeme o rum či tuzemský rum. „Rum je v únii definovaný ako produkt z trstinového cukru. Pretože u nás ho vyrábame z repy, nespĺňa definíciu. Je to niečo iné, istá náhrada. Nikto nám nezakáže, aby sme ho vyrábali, ale v rámci pravidiel únie sa nebude volať tuzemský rum, ale nejako ináč. Je to na nás ako,“ hovorí Miček.
V Českej republike stoja pred podobným problémom. Zatiaľ pre „svoj“ rum vymysleli názov tuzemák.
Slovensko pri rokovaniach tiež bojuje, aby únia hneď od nášho vstupu uznala vinohradnícky región na východnom Slovensku za tokajskú oblasť. Proti používaniu tohto označenia namieta Maďarsko. (mar)