Bryndzu zrejme s úniou uhráme

BRATISLAVA – Bryndzu považujeme za našu národnú špecialitu, aj keď pochádza z Rumunska. Pri rokovaniach s Európskou úniou preto žiadame výnimku na jej výrobu tradičným spôsobom – z nepasterizovaného mlieka. „Pri bryndzi a ďalších výrobkoch, ktoré s

BRATISLAVA – Bryndzu považujeme za našu národnú špecialitu, aj keď pochádza z Rumunska. Pri rokovaniach s Európskou úniou preto žiadame výnimku na jej výrobu tradičným spôsobom – z nepasterizovaného mlieka. „Pri bryndzi a ďalších výrobkoch, ktoré sa týkajú spracovania mlieka, pokiaľ budeme veľmi taktickí, samozrejme, dostaneme výnimku. Pri veciach, ktoré sú pre nás charakteristické, dokážeme presadiť naše požiadavky. Ale bude to dlhé a ťažké rokovanie,“ myslí si podpredsedníčka vlády Mária Kadlečíková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pri tradičnej výrobe z nepasterizovaného ovčieho mlieka sa prípadné choroboplodné baktérie v syre ničia kyslomliečnym kvasením. Trh únie má iné pravidlá – mlieko na výrobu syrov musí prejsť riadnou pasterizáciou, aby sa baktérie zničili teplom.

„Vyrábať bryndzu nám nikto nezakáže. Budú však prísne dohliadať, aby sa pri výrobe dodržiavali hygienické predpisy. Ochrana spotrebiteľa je v únii prvá,“ hovorí Miček z ministerstva pôdohospodárstva.

Problémom by nemala byť bryndza vyrobená v mliekarňach – tam je aj pri manipulácii s nepasterizovaným mliekom zabezpečená kontrola finálneho výrobku, ktorý sa dostáva na trh. Horšie to bude s malovýrobou na salašoch. Hygienické predpisy únie stanovujú, že tam, kde sa pracuje s mliekom, musí byť splachovací záchod, kvalitný septik, vodovodný kohútik a neškodlivá voda, dokonca nepriepustná podlaha.

SkryťVypnúť reklamu

„Bryndza je jednou zo špecialít, ktorá by mohla preraziť na trhu únie. Aj keď sem chodia ľudia z komisie a ochutnajú ju, tak im veľmi chutí. Len si nesmieme pokaziť renomé tým, že by už prvá zásielka, ktorú pošleme na európske trhy, bola kontaminovaná,“ hovorí Miček.

Do salašov bude treba investovať, aby spĺňali aspoň základné hygienické podmienky. Ďalšou možnosťou je, že bryndzu vyrobenú v drevených kolibách budeme predávať len na domácom trhu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 313
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu