Recepty z bryndze

Najtradičnejším bryndzovým receptom sú určite bryndzové halušky. Zďaleka však nie sú jedinou bryndzovou pochúťkou. Z bryndze sa dá uvariť polievka, dá sa ňou dochutiť šalát, v pizzériách už existuje bryndzová pizza a v niektorých domácnostiach pečú ...

Najtradičnejším bryndzovým receptom sú určite bryndzové halušky. Zďaleka však nie sú jedinou bryndzovou pochúťkou. Z bryndze sa dá uvariť polievka, dá sa ňou dochutiť šalát, v pizzériách už existuje bryndzová pizza a v niektorých domácnostiach pečú bryndzovú tortu. A ak náhodou bryndzu nemáte, môžete si ju doma sami vyrobiť. Pravdaže za predpokladu, že máte čerstvý ovčí syr. To je dnes ale väčší problém než dostať sa k bryndzi, pretože oviec ubúda. Keď ho však máme a nezjeme ho celý, v priebehu niekoľkých dní pustí v chladničke vodu a už nie je taký dobrý. Vtedy ho treba pomlieť na mäsovom mlynčeku, poriadne osoliť a premiesiť rukami. A to je celá príprava domácej bryndze. Na inšpiráciu pripájame aj pár bryndzových receptov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bryndzové halušky

750 g zemiakov, 400 g bryndze, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky, (namiesto múky môžeme použiť halušky v prášku, vtedy potrebujeme aj vodu), soľ, 100 g údenej slaniny, kyslá smotana, prípadne tvaroh.

Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame. Zopár zemiakov môžeme ostrúhať na veľké stružliny, aby boli v ceste cítiť. Pridáme hrubú múku, vajce, soľ a nakoniec hladkú múku. Vypracujeme hrubšie cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Ak chceme mať halušky naozaj zemiakové, môžeme namiesto múky použiť haluškové cesto v prášku. Podľa potreby pridáme vodu, aby bolo cesto vláčne.

Z lopára nahádžeme nožom do vriacej osolenej vody halušky. Keď vyplávajú na povrch, asi po pol minúte ich dierkovanou vareškou povyberáme a necháme odkvapkať. Dáme do veľkej misy a pridáme bryndzu, prípadne aj kyslú smotanu alebo tvaroh. Dobré je aj zmiešať bryndzu s mliekom. Podávame s opečenou slaninou, pre vegetariánov s cibuľkou.

SkryťVypnúť reklamu

Gazdovský šalát

Uhorka, cibuľa, tri paradajky, 1 zelená paprika, olivy, bryndza, 1 dl olivového oleja, balzamikový ocot podľa chuti, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ

Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Zalejeme olejom, octom, posolíme, okoreníme a posypeme bryndzou, olivami a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Osturnianske zemiaky

400 g zemiakov, 150 g bryndze, soľ, masť

Zemiaky očistíme, nakrájame a dáme variť do mierne osolenej vody. Keď sú uvarené, dáme na panvicu rozpáliť masť, na ktorej zemiaky opečieme a potom k nim pridáme bryndzu. Miešame na panvici, až kým bryndza zozlatne.

Demikát

200 g zemiakov, 250 g bryndze, 1 veľká cibuľa, soľ, rasca

Očistené zemiaky nakrájame na kocky. Cibuľu pokrájame nadrobno a spolu so zemiakmi a trochou rasce uvaríme v mierne osolenej vode. Uvarenú polievku dáme do tanierov a kým je ešte horúca, pridáme do nej bryndzu (čím viac, tým je chutnejšia).

SkryťVypnúť reklamu

Bryndzové knedle so slaninou

250 g bryndze, 100 g krupice, 150 g strúhanky,

2 vajíčka, 100 g slaniny, soľ

Bryndzu vymiešame s krupicou, strúhankou, vajíčkami a soľou na tuhé cesto. Lyžicou vykrajujeme knedličky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode asi 6 až 8 minút. Podávame s vyškvarenou slaninou.

Bryndzové guľky

200 g masla, soľ, 2 vajcia, 100 g bryndze, pažítka, 100 g hrubej krupice, 200 g strúhanky, 2 žemle

V miske vymiešame maslo so soľou a vajcami, pridáme bryndzu, posekanú pažítku, pokrájané žemle, krupicu, strúhanku, všetko dobre spracujeme a necháme pol hodiny stáť. Potom urobíme z cesta guľky, obalíme ich v múke a varíme v osolenej vode 5 až 7 minút. Hotové polejeme rozpusteným maslom alebo opraženou slaninou a posypeme pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu

Bryndzová torta

4 až 5 hrubších palaciniek

Plnka: 2 cibule, 250 g bryndze, 2 trojuholníkové mäkké syry, 2 lyžice smotany, v troche mlieka rozmiešať 2 lyžičky solamylu, strúhaný syr (eidam)

Zálievka: 1 dl mlieka, 1 vajce, 1 lyžička solamylu, postrúhaný syr

Opečieme cibuľu a všetky ingrediencie vmiešame do plnky. Urobíme palacinky. Do vymastenej tortovej formy postupne poukladáme palacinky, bryndzovú plnku a postrúhaný syr. Ukončíme palacinkou, na ktorú vylejeme zálievku - v mlieku rozmiešané vajce, postrúhaný syr a solamyl. Môžeme ochutiť bylinkami, prípadne koreninami podľa chuti. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 10 minút prikryté, potom asi 10 minút odokryté.

Bryndzové palacinky

Polohrubá múka, 4 vajcia, 2 lyžice oleja, 1/2 l mlieka, soľ, strúčik cesnaku, 250 g bryndze, strúhanka,

SkryťVypnúť reklamu

1 lyžica nasekanej pažítky

Z mlieka, múky, soli, 2 vajec a pol lyžice oleja urobíme palacinkové cesto. Palacinky plníme bryndzovou zmesou, ktorú si pripravíme zmiešaním bryndze, pažítky a prelisovaného cesnaku. Skladáme ich tak, že ich klasicky buď zrolujeme, alebo poskladáme na obálku. Pred zrolovaním je dobré zahnúť okraje dovnútra, aby plnka nevytiekla. Naplnené palacinky obalíme vo vajíčku, strúhanke a vypražíme na oleji.

Čír

Čír je špeciálna bryndzová polievka, ktorú v Detve poznajú dodnes aj vďaka Vagačovcom. Do litra osolenej vody zavaríme 80 dag mrvenice, po pätnástich minútach varu pridáme osminku bryndze a posekaný kôpor alebo pažítku. Krátko povaríme. Na zjemnenie pridáme kus masla alebo niekoľko lyžíc smotany. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 7 928
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 069
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 262
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 665
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 067
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 868
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 568
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 443
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu