Najtradičnejším bryndzovým receptom sú určite bryndzové halušky. Zďaleka však nie sú jedinou bryndzovou pochúťkou. Z bryndze sa dá uvariť polievka, dá sa ňou dochutiť šalát, v pizzériách už existuje bryndzová pizza a v niektorých domácnostiach pečú bryndzovú tortu. A ak náhodou bryndzu nemáte, môžete si ju doma sami vyrobiť. Pravdaže za predpokladu, že máte čerstvý ovčí syr. To je dnes ale väčší problém než dostať sa k bryndzi, pretože oviec ubúda. Keď ho však máme a nezjeme ho celý, v priebehu niekoľkých dní pustí v chladničke vodu a už nie je taký dobrý. Vtedy ho treba pomlieť na mäsovom mlynčeku, poriadne osoliť a premiesiť rukami. A to je celá príprava domácej bryndze. Na inšpiráciu pripájame aj pár bryndzových receptov.
Bryndzové halušky
750 g zemiakov, 400 g bryndze, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky, (namiesto múky môžeme použiť halušky v prášku, vtedy potrebujeme aj vodu), soľ, 100 g údenej slaniny, kyslá smotana, prípadne tvaroh.
Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame. Zopár zemiakov môžeme ostrúhať na veľké stružliny, aby boli v ceste cítiť. Pridáme hrubú múku, vajce, soľ a nakoniec hladkú múku. Vypracujeme hrubšie cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Ak chceme mať halušky naozaj zemiakové, môžeme namiesto múky použiť haluškové cesto v prášku. Podľa potreby pridáme vodu, aby bolo cesto vláčne.
Z lopára nahádžeme nožom do vriacej osolenej vody halušky. Keď vyplávajú na povrch, asi po pol minúte ich dierkovanou vareškou povyberáme a necháme odkvapkať. Dáme do veľkej misy a pridáme bryndzu, prípadne aj kyslú smotanu alebo tvaroh. Dobré je aj zmiešať bryndzu s mliekom. Podávame s opečenou slaninou, pre vegetariánov s cibuľkou.
Gazdovský šalát
Uhorka, cibuľa, tri paradajky, 1 zelená paprika, olivy, bryndza, 1 dl olivového oleja, balzamikový ocot podľa chuti, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ
Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Zalejeme olejom, octom, posolíme, okoreníme a posypeme bryndzou, olivami a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Osturnianske zemiaky
400 g zemiakov, 150 g bryndze, soľ, masť
Zemiaky očistíme, nakrájame a dáme variť do mierne osolenej vody. Keď sú uvarené, dáme na panvicu rozpáliť masť, na ktorej zemiaky opečieme a potom k nim pridáme bryndzu. Miešame na panvici, až kým bryndza zozlatne.
Demikát
200 g zemiakov, 250 g bryndze, 1 veľká cibuľa, soľ, rasca
Očistené zemiaky nakrájame na kocky. Cibuľu pokrájame nadrobno a spolu so zemiakmi a trochou rasce uvaríme v mierne osolenej vode. Uvarenú polievku dáme do tanierov a kým je ešte horúca, pridáme do nej bryndzu (čím viac, tým je chutnejšia).
Bryndzové knedle so slaninou
250 g bryndze, 100 g krupice, 150 g strúhanky,
2 vajíčka, 100 g slaniny, soľ
Bryndzu vymiešame s krupicou, strúhankou, vajíčkami a soľou na tuhé cesto. Lyžicou vykrajujeme knedličky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode asi 6 až 8 minút. Podávame s vyškvarenou slaninou.
Bryndzové guľky
200 g masla, soľ, 2 vajcia, 100 g bryndze, pažítka, 100 g hrubej krupice, 200 g strúhanky, 2 žemle
V miske vymiešame maslo so soľou a vajcami, pridáme bryndzu, posekanú pažítku, pokrájané žemle, krupicu, strúhanku, všetko dobre spracujeme a necháme pol hodiny stáť. Potom urobíme z cesta guľky, obalíme ich v múke a varíme v osolenej vode 5 až 7 minút. Hotové polejeme rozpusteným maslom alebo opraženou slaninou a posypeme pažítkou.
Bryndzová torta
4 až 5 hrubších palaciniek
Plnka: 2 cibule, 250 g bryndze, 2 trojuholníkové mäkké syry, 2 lyžice smotany, v troche mlieka rozmiešať 2 lyžičky solamylu, strúhaný syr (eidam)
Zálievka: 1 dl mlieka, 1 vajce, 1 lyžička solamylu, postrúhaný syr
Opečieme cibuľu a všetky ingrediencie vmiešame do plnky. Urobíme palacinky. Do vymastenej tortovej formy postupne poukladáme palacinky, bryndzovú plnku a postrúhaný syr. Ukončíme palacinkou, na ktorú vylejeme zálievku - v mlieku rozmiešané vajce, postrúhaný syr a solamyl. Môžeme ochutiť bylinkami, prípadne koreninami podľa chuti. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 10 minút prikryté, potom asi 10 minút odokryté.
Bryndzové palacinky
Polohrubá múka, 4 vajcia, 2 lyžice oleja, 1/2 l mlieka, soľ, strúčik cesnaku, 250 g bryndze, strúhanka,
1 lyžica nasekanej pažítky
Z mlieka, múky, soli, 2 vajec a pol lyžice oleja urobíme palacinkové cesto. Palacinky plníme bryndzovou zmesou, ktorú si pripravíme zmiešaním bryndze, pažítky a prelisovaného cesnaku. Skladáme ich tak, že ich klasicky buď zrolujeme, alebo poskladáme na obálku. Pred zrolovaním je dobré zahnúť okraje dovnútra, aby plnka nevytiekla. Naplnené palacinky obalíme vo vajíčku, strúhanke a vypražíme na oleji.
Čír
Čír je špeciálna bryndzová polievka, ktorú v Detve poznajú dodnes aj vďaka Vagačovcom. Do litra osolenej vody zavaríme 80 dag mrvenice, po pätnástich minútach varu pridáme osminku bryndze a posekaný kôpor alebo pažítku. Krátko povaríme. Na zjemnenie pridáme kus masla alebo niekoľko lyžíc smotany. (bd)