Petržlenová vňať v kuchyni

Petržlenová vňať s hladkými alebo kučeravými lístkami patrí k najčastejším a najobľúbenejším koreninám. Čerstvé lístočky oboch foriem sa pridávajú do hotových jedál (1 až 2 polievkové lyžice). Nevaria sa, aby sa v nich nezničili vitamíny.

Vňať v pohári s vodou vydrží v chladničke dlho v čerstvom stave. Môžeme ju aj sušiť a zmrazovať. FOTO - MÁRIA VARGOVÁ


Lístky obsahujú najmä vitamín C, a to až dvojnásobne viac než citrón. Väčšie množstvo petržlenovej vňate však môže za určitých podmienok vyvolať bolesti hlavy a malátnosť. Ľuďom so zápalom obličiek, ako aj gravidným ženám môže nadmerne prekrviť panvovú oblasť a zhoršiť zdravotný stav.

Šťava z petržlenovej vňate sa nemá piť samostatne ani vo väčšom množstve ako 30 až 60 gramov. Inak môže zapríčiniť nevoľnosť a nervové poruchy. Vždy sa má riediť s väčším dielom šťavy z inej zeleniny v pomere 1 : 4. V kombinácii s mrkvou, zelerom a endíviou pomáha pri zrakovej slabosti a očných zápaloch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Petržlenovú vňať si môžeme pestovať celý rok v kvetináči na teplom mieste, napríklad na okne. Darí sa jej v ľahšej pôde. Ak hlavu koreňa odrežeme a uložíme na plochý tanierik, pričom občas prilejeme vodu, bude dlho vyháňať zelené lístky bohaté na vitamín C (v 100 gramoch asi 200 mg vitamínu C). Obsahujú i farbivá - karotenoidy, provitamín A, niektoré zložky vitamínu B a minerálne soli (magnézium a najmä železo).

Vňať povzbudzuje chuť do jedla, napomáha trávenie a má mierne močovopudné účinky. Rozmliaždenú môžeme použiť ako obklad na ranu po bodnutí hmyzom. Predovšetkým je však prvotriednou zeleninou na zdobenie jedál. Aby vydržala dlhšie čerstvá, odporúča sa ju dať v pohári s vodou do chladničky.

Na zimu sa vňať suší. Aby si zachovala peknú zelenú farbu, čerstvé lístočky pokrájame a v mikroténových vrecúškach dáme do mrazničky, alebo zamrazíme vo forme na ľadové kocky. Zmrazené kocky potom preložíme do mikroténových vrecúšok. Lístkami koreníme polievky, omáčky, mäsá, šaláty, zeleninu, zemiaky, vajcové a iné jedlá.

SkryťVypnúť reklamu

Doc. MUDr. JAROSLAV KRESÁNEK, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 148
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 5 457
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 187
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 671
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 3 161
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 969
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 765
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 490
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu