Európa odmieta robiť experimenty sama na sebe

Európa začína mať obavy. Pri zmienke o nekontrolovaných genetických manipuláciách jej naskakuje husia koža. Jej opatrný postoj vyjadrený v mnohých usmerneniach Európskej komisie sa radikálne líši od benevolentnej Ameriky. Európa sa bojí pustiť džina ...

Európa začína mať obavy. Pri zmienke o nekontrolovaných genetických manipuláciách jej naskakuje husia koža. Jej opatrný postoj vyjadrený v mnohých usmerneniach Európskej komisie sa radikálne líši od benevolentnej Ameriky. Európa sa bojí pustiť džina z fľaše, Amerika s ním koketuje. V minulých dňoch navštívili Slovensko Američania, ktorých sa polemiky o bezpečnosti génovo upravených produktov bytostne dotýkajú. Robert B. Sinner je manažérom významnej farmárskej spoločnosti v Severnej Dakote, Sam K. C. Chang je odborník na sójovú výživu, profesor Severodakotskej štátnej univerzity. Obaja pricestovali na pozvanie slovenských predajcov a spracovávateľov sóje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Všimli ste si obchody na Slovensku?

Robert Sinner: "Bol som veľmi milo prekvapený, že mnoho potravín, ktoré sú u vás v obchodoch, sa u vás aj vyrábajú. Je to pre mňa dobrý znak, že je tu potenciál pre rýchly ekonomický rast."

A pokiaľ ide o šírku sortimentu?

R. S.: "Máte dobrý výber mäsa, mliečnych výrobkov. Pokiaľ ide o výber sójových výrobkov, videl som, že máte väčší výber ako u nás v Severnej Dakote, ktorá je významnou pestovateľskou oblasťou sóje. Tento paradox však spočíva v tom, že väčšina spracovateľov sóje sa v USA sústredila v pobrežných oblastiach, kde je väčšie osídlenie a je tam početná ázijská populácia. Od nás z vnútrozemia sa teda sója vyváža do pobrežných oblastí, kde sa spracúva a iba potom sa výrobky vozia späť."

SkryťVypnúť reklamu

Ako dlho pracujete v oblasti zdravej výživy?

R. S.: "Moje rodinné dedičstvo je založené na pestovaní plodín. Starý otec začal budovať firmu začiatkom tohto storočia. Najprv sme sa zaoberali viac priemyselným využitím sóje, v 80. rokoch sme si uvedomili, že tento trend má svoje limity a preorientovali sme firmu na celosvetový marketing. Vytypovali sme si určité druhy sóje a začali sme sa venovať priamemu exportu spracovateľom vo svete, ktorí sa venujú zdravej výžive. Vždy bolo naším cieľom poskytovať kvalitu a bezpečnosť."

Sam Chang: "Ja sa venujem potravinovej vede a výžive takmer 30 rokov. Vyštudoval som na Taiwane a v roku 1975 som sa presťahoval do USA. V posledných 15 rokoch sa zameriavam na sóju a jej využitie v zdravej výžive. Mojím osobným cieľom je prispieť k rozmachu zdravej výživy vo svete s dôrazom na sójové výrobky a na to, aby boli jednak chutné, jednak nutrične vyvážené a bezpečné. Som milo prekvapený, že hoci sója a sójové produkty nie sú na Slovensku tradičnou výživovou zložkou, váš veľký výrobca tofu a ďalších produktov, Alfa Bio, ich bol schopný úspešne etablovať na trhu. Časť jeho technológie je veľmi moderná a podarilo sa mu vyvinúť produkty na trhu akceptovateľné. Ako čínsky Američan konzumujem sójové produkty celý život a dokážem rozoznávať ich chute. Tie slovenské sa mi páčili, boli by veľmi úspešné aj na americkom trhu, napriek tomu, že sú ochutené na európsky spôsob."

SkryťVypnúť reklamu

Sója, kukurica, zemiaky, rajčiny a ďalšie plodiny sú v súčasnosti v popredí záujmu svetovej verejnosti kvôli sporom okolo geneticky manipulovaných potravín. Tie sa po prvýkrát začali pestovať v USA. Čo sa však na začiatku javilo ako obrovský krok dopredu, to dnes vyvoláva obavy spotrebiteľov. Ako sa to všetko začalo?

R. S.: "To má dlhšiu históriu. Pred štvrťstoročím vyvinula istá firma v USA neselektívny herbicídny prípravok. Neselektívny znamená, že sa ním ničia všetky buriny. Dal sa však aplikovať len pred osevom alebo po zbere, lebo počas vegetatívneho obdobia by zničil aj samotné sójové rastliny. Na začiatku 80. rokov zamestnala táto firma okolo 900 odborníkov a vybudovala obrovské biotechnologické centrum. Jeho úlohou bolo modifikovať tento herbicíd pre vegetačný cyklus rastliny manipulovaním určitých génov sóje. Chceli dosiahnuť, aby sa sója stala odolnou voči tomoto herbicídu. To sa aj podarilo."

SkryťVypnúť reklamu

O koľko sa tým zvýšili výnosy?

"Úroda bola lepšia ako predtým. Vedci však vyvinuli niečo, čo bolo síce dobré pre farmárov, ale bez ohľadu na to, ako to vníma spotrebiteľ. Tie bôby vyzerajú úplne rovnako, chutia rovnako, voňajú rovnako. Všetky vlastnosti sú také isté. Ja verím, že to bola a je bezpečná technológia, ale vnímanie konzumenta je také, že sa pýta, či zmenou genetického kódu nedošlo k zmene, ktorá by mohla ohroziť jeho zdravie…"

Najmä po dlhodobom pôsobení…

"Áno, vedci v Amerike sa takisto obávajú dlhodobého pôsobenia. Nikto to zatiaľ nevie. Konzumenti nie sú presvedčení, že je to bezpečné. Aj ja mám rodinu, deti a mám obavy, rovnako ako ich máte aj vy."

Prečo to potom produkujú, keď vidia, že majú všetci obavy?

SkryťVypnúť reklamu

"Pokúsim sa vysvetliť vnímanie bežného producenta sóje. Predstavte si, že sa objaví určitá technológia schopná poradiť si s problémom buriny a znížiť vaše výrobné náklady. Farmári boli niekoľko rokov v recesii, nedarilo sa im. Zrazu sa vynašla technológia, ktorá im mohla pomôcť. Farmári boli vyškolení a presviedčaní, že ide o bezpečnú technológiu, takže dav záujemcov doslova zalapal po tejto technológii. Ale zrazu konzument povedal - moment, počkajte, je to skutočne také neškodné, keď sa zmení genetický kód? Niektorí tradiční spracovatelia si aj v USA uvedomili, že takáto obava tu je a prestali kupovať americkú sóju. A časť amerických farmárov je znova v tých istých problémoch, ako predtým - sú čiastočne mimo trhu."

Je v USA povinnosť označovať geneticky manipulované potraviny?

SkryťVypnúť reklamu

"Zatiaľ nie. Nové zákony však nariaďujú zaviesť toto označovanie od roku 2001."

Ako si vysvetľujete, že v Európe sú spotrebitelia osobitne citliví na geneticky manipulované potraviny?

"To je práve otázka dlhodobého pôsobenia a toho, či je taká potravina bezpečná. Európa odmieta robiť experimenty na sebe samej. Nepoznám presné čísla, ale viem, že napríklad Nórsko donedávna importovalo z USA sto percent sóje, a dnes ani kilo. V USA tvorí geneticky manipulovaná sója okolo 50-55 percent. V Severnej Dakote je to 10 percent. Aby sme mohli stabilizovať cenu, by sme potrebovali exportovať 50 percent produkcie z celých USA."

Z toho vyplýva, že medzi pestovateľmi geneticky manipulovanej a tradičnej sóje musí vládnuť napätie…

"To teda áno."

SkryťVypnúť reklamu

Vy ako manažér firmy, ktorá pestuje výhradne sóju bez manipulácií, musíte byť mimoriadne zainteresovaný na tom, aby ste vedeli dokázať, že vyrábate "čisté" plodiny. S akou spoľahlivosťou možno testami odhaliť, že ide o plodinu bez génových manipulácií?

"V USA je bežne dostupný testovací súbor, s ktorým možno robiť testy na počkanie. Urobil som experiment - vzali sme 5000 sójových bôbov, medzi ktoré sme vložili jeden bôb geneticky manipulovanej sóje. Test toto jedno zrno odhalil. Problém je však najmä pri veľkých množstvách. Nedá sa skontrolovať každé jedno zrno. Musíte zobrať vždy len reprezentatívnu vzorku z jednej časti zásielky alebo kontajnera lode. Keď kontroluje americké ministerstvo poľnohospodárstva, zoberie desať vzoriek z päťtisíctonového nákladu, ktorý sa naloďuje. Problém je, či je takéto testovanie dostatočné pre také veľké množstvá. Ak sa v tých desiatich vzorkách neodhalí prítomnosť genetických manipulácií, vyhlásia celú loď za čistú, a pritom sa nedá vylúčiť, že genetické plodiny tam nie sú. Naša spoločnosť robí maximum, aby sme mali stopercentnú istotu, že naše plodiny nie sú geneticky manipulované. Nespracúvame, ani neprichádzame do styku s genetickými manipuláciami. Ale vždy sa môže stať, že vták prenesie zrno, zrno môže vypadnúť z kamióna, môžu to preniesť poľnohospodárske stroje, skrátka kontaminácia sa môže udiať bez toho, aby sme o tom vedeli. Preto musíme robiť neustále testovania."

SkryťVypnúť reklamu

S. CH: "Ak pestovatelia chcú pokračovať v produkcii geneticky manipulovanej sóje, musia sa obrátiť na výskum a oprieť sa o vedecké dôkazy, aby preukázali, že to nemá zdraviu škodlivé účinky. Navyše konzument si to aj žiada. Pestovatelia sa z historického hľadiska vždy úzko podieľali na výskume, pretože bolo v ich záujme pestovať produkty akceptovateľné pre priemysel. Na mojom pracovisku napríklad šľachtíme niektoré druhy špeciálnej sóje pre tofu."

Akú výživu uprednostňujete?

S. CH: "Hoci nie som vegetarián, mám radšej zeleninu ako mäso. Keďže ja a moja rodina sme zástancami vyváženej stravy, jeme aj mäso, ale nie každý deň. Lenže viac ako mäso milujem tofu. Akademická obec vo svete sa v poslednom čase veľa venuje tomu, aby sa celosvetovo spoznali výživové vlastnosti sóje. Po 50 rokoch výskumu vedecké dôkazy presvedčili napríklad aj americký úrad, ktorý stráži potravinovú bezpečnosť, a ten pred dvoma mesiacmi rozhodol, že sójové výrobky ako vôbec prvé potravinové produkty môžu niesť na obaloch nálepku, že sú zdraviu prospešné. Je dokázané, že sója a jej výrobky znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, riziko rakoviny prsníka a prostaty, sú prevenciou proti osteoporóze, tlmia postmenopauzálne syndrómy žien."

SkryťVypnúť reklamu

Čo vás na Slovensku najviac zaujalo?

R. S.: "Ľudia."

A čo na nich?

R. S.: "Boli veľmi milí.

Nečakali ste to?

R. S.: "Kedykoľvek idete do cudzej krajiny, a ja som ich prešiel veľa, vždy máte trochu obavy, či sa budete cítiť príjemne. Tu som sa cítil veľmi príjemne a každú noc som spal veľmi dobre a bez obáv."

TÁŇA RUNDESOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 551
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 254
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 031
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 130
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 934
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 829
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 433
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu