Českí štamgasti, ale i mnohé gazdinky zatiaľ netušia, aké prekvapenie sa na nich chystá v súvislosti so vstupom do Európskej únie. Domáci rum, bez ktorého si vôbec nemožno predstaviť české krčmy ani rozličné cukrárenské výrobky, bude musieť nenávratne zmiznúť. Teda lepšie povedané, nápoj zostane, ale jeho názov sa bude musieť úplne zmeniť. Označenie rum je totiž podľa noriem Európskej únie platný len pre alkoholický nápoj vyrobený z cukrovej trstiny a navyše 50-percentný. Alkohol tradične vyrábaný a označovaný v strednej Európe ako rum však tieto kritériá nespĺňa. S podobným problémom sa muselo prednedávnom vyrovnať i susedné Rakúsko a na zmenu označenia si budeme musieť nepochybne zvyknúť i u nás, na Slovensku. V Rakúsku, na rozdiel od Česka, však označovali niektorí výrobcovia rum ešte prívlastkom - napríklad podľa miesta pôvodu. Pri vstupe krajiny do únie situáciu potom vyriešili jednoducho tak, že z názvu odstránili slovo rum a nechali len prívlastok. Prívlastky rumu však žiadny český výrobca tohto obľúbeného alkoholického nápoja nepoužíva.
Podľa Libuše Alterovej, ktorá sa problematikou potravinárstva a nápojov dlhodobo zaoberá, existujú na českom ministerstve poľnohospodárstva dva alternatívne postupy. Celá záležitosť by mohla byť riešená v rámci už teraz pripravovanej vyhlášky. Tá by však mohla vstúpiť do platnosti už v druhej polovici budúceho roku a producenti rumu by tak boli ďaleko v predstihu pred vstupom do EÚ postavení pred hotovú vec - zmeniť názov nápoja. Údajne však existuje tiež návrh, podľa ktorého by Česká republika na rokovaniach v Bruseli zahrnula otázku rumu medzi výnimky, pre ktoré by žiadala prechodné obdobie. Tento krok, ktorý Alterová nevylučuje, je však podľa nej, vzhľadom na marginálnosť problému, zbytočnou komplikáciou na českej strane.
V súčasnosti prevláda na ministerstve poľnohospodárstva názor, že zmena názvu rumu by sa nemala spraviť centrálne na úrovni rezortu, ale bude ponechaná na samotných producentov alebo ich zväz, či zavedú jednotný názov pre tento nápoj, alebo každý výrobca príde do českých krčiem s iným označením. Všetci českí liehovarníci však počítajú s tým, že grafické vyobrazenie známky ponechajú, aby bola smerom k spotrebiteľovi zachovaná aspoň určitá kontinuita. V premenovaní rumu zatiaľ nepanuje zhoda. Niektorí producenti uvažujú, že kúpia ochrannú známku keyrum. Tento alkohol je však tiež 50-percentný, zatiaľ čo v Českej republike vyrábaný rum podľa platnej normy je len 37,5-percentný. MARTIN ČAREK, Praha (Autor je stálym spolupracovníkom SME)