Strava Slovákov sa za tisícročie menila len málo

BRATISLAVA (TASR) - Stravovacie zvyklosti obyvateľov žijúcich na území dnešného Slovenska sa počas tohto tisícročia na prekvapenie zmenili len málo. Všetky dramatické zmeny nastali prakticky len v priebehu posledných sto rokov. Odborníci zo Združenia ...

BRATISLAVA (TASR) - Stravovacie zvyklosti obyvateľov žijúcich na území dnešného Slovenska sa počas tohto tisícročia na prekvapenie zmenili len málo. Všetky dramatické zmeny nastali prakticky len v priebehu posledných sto rokov. Odborníci zo Združenia zdravá výživa porovnali stravovanie v minulosti, súčasnosti a dokonca sa odvážili nahliadnuť i do budúcnosti. Na začiatku prvého tisícročia sa podľa informácií pracovníčky Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied Rastislavy Stoličnej na území dnešného Slovenska pestovali už všetky druhy obilnín, zo strukovín hrach, šošovica a bôb, olejnaté rastliny, koreňová zelenina, kapusta, repa, cesnak a ovocné stromy. Medzi domáce zvieratá patril najmä hovädzí dobytok, ovce, kozy a zriedkavo ošípané. Stravu dopĺňali lesné plody a divo rastúca zelenina. Slovania sú v historických prameňoch často označovaní ako konzumenti polievok, kaší a kvasených jedál. Zvyčajne jedli placky z nekysnutého cesta, na slávnostné príležitosti pripravovali pečivo a chlieb z kysnutého cesta, ktorý potretý medom a posypaný makom spĺňal funkciu koláča. Príchod kočovných kmeňov obohatil slovanskú kuchyňu o typicky maďarskú praženú cibuľu a dal tak základ populárnym jedlám, akými sú guláš a perkelt. Obdobný ráz stravovania sa zachoval až do prelomu 19. a 20. storočia, keď ešte stále v kuchyni prevažovali varené jedlá z obilnín a strukovín. Dvadsiate storočie výrazne zmenilo životný štýl obyvateľstva. Slovenský jedálny lístok zasiahli trendy z rozvinutých krajín - vysoká spotreba tukov, nadmerná spotreba mäsa, alkoholických nápojov, nízka spotreba ovocia, zeleniny, rýb, nízkotučných výrobkov. Táto zmena následne vplývala na zvýšený výskyt srdcovo-cievnych a nádorových ochorení a rastúce percento obezity.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 589
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 871
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu