Najväčšou túžbou každého predavača vianočných kaprov je, aby tesne pred Štedrým dňom prišli mrazy. "Na váhe je potom kopa ľadu a každý kapor je o pol kila ťažší. Stalo sa nám, že sme večer boli šokovaní, koľko sme zarobili," hovorí jeden zo zbehlých obchodníkov. "Keď vážite menšiu rybu, treba dávať pozor. Často sú tu aj ľudia z obchodnej inšpekcie a platíme veľké pokuty," pokračuje. Sami predavači sa pred mrazom chránia pitím vareného vína. "Nesmieme ryby ani zabíjať, odrezávať hlavy, pitvať, nič." Práve keď to jeden z nich povedal, jeho priopitý kolega obrovským nožom trafil kapra tak silno, až hlava odletela meter ďaleko. "No, keď príde nejaká babička a chce, aby sme jej rybu zabili, inak ju nekúpi, necháme sa občas uhovoriť. Predali by sme aj hlavy a vnútornosti, lebo niektorí ľudia ich chcú do polievky," vysvetľoval. Krv tiekla po ulici a miešala sa s čerstvou vodou z hadice. Tá tam tečie celý deň, lebo rybám treba vodu stále vymieňať. Keďže naozaj mrzlo, tvorila sa na svahu pred stánkom kĺzačka, po ktorej sa šplhali nedočkaví nakupujúci. Boli ochotní kúpiť takmer všetko. Kapry sa síce nesmú chytať za oči, ale podľa vysvetlenia skúsených, keď sa tak stane, dostanú ryby na chvíľku šok, prestanú sa metať a dajú sa pohodlne odvážiť. "Inak im nič nie je," presviedčajú predavači. Predpísané podberáky používajú aj preto, že záujemca si často vyberie rybu z prostriedku kade. Pod kaďami na zemi zatiaľ pribúdajú mŕtve kusy. Hlavnou príčinou je manipulácia, pri ktorej sa môžu kapry udrieť a potom rýchlo uhynú. (fw)