Štedrovečernú kapustnicu varia evanjelici s klobásou, v katolíckej ju nahradia slivky

Až do okamihu, keď sa na Štedrý deň objaví na oblohe prvá hviezda, trvá dodnes v niektorých oblastiach Slovenska úplný pôst. V katolíckych domácnostiach, kde prakticky počas celého adventného obdobia platili obmedzenia v konzumácii najmä mäsových pokrmov,

neznamená východ prvej štedrovečernej hviezdy koniec striedmosti v jedení. Hody u katolíkov sa začínajú až po návrate z polnočnej omše. Jemný prechod z bezmäsového pôstu predstavujú jedlá z rýb - preto je v domácnostiach katolíkov na tanieroch kapor, resp. filé so zemiakovým šalátom. Evanjelici takéto obmedzenia nemajú a počas štedrovečernej večere pokojne konzumujú klobásy, pečené, údené a iné sviatočné špeciality. Rozdiely medzi jedálnymi lístkami katolíkov a evanjelikov najtransparentnejšie potvrdzuje tradičná štedrovečerná kapustnica. Kým evanjelici majú v kapustnici popri hubách i údené mäso a klobásy, katolíci jedia pôstnejšie kapustové polievky. V kapustniciach im údené a klobásy nahrádzajú huby, sušené slivky a niekde i špeciálne druhy cestovín. V Šariši miestami na štedrovečerných jedálnych lístkoch nahrádza kapustnicu redšia juška - polievka z riedeného kyslého nálevu, ktorý vzniká v sude naloženom kapustou. V juške u evanjelikov pokojne plávajú kúsky údenej klobásy a húb, u katolíkov je v nej okrem húb i viac špeciálnej cestoviny. Kresťanské domácnosti však majú i veľa spoločných znakov. Dodnes v mnohých regiónoch začínajú štedrú večeru spoločným vinšom, prípitkom, potom nasleduje cesnak, oblátka s medom a po kapustnici a ďalšom jedle zhodne nasleduje čarovacie jablko a orech. Jablko prekrojené pri štedrovečernom stole na vytúženú jaderníkovú hviezdičku signalizuje, že konzument sa i v novom roku bude tešiť dobrému zdraviu. Ak však vznikol kríž či jablko bolo nebodaj červavé a vnútri zhnité, jeho vlastníkovi sa odporúča preventívna lekárska prehliadka. (eb)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 617
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 368
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 202
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 384
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 790
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 911
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 330
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu