BRATISLAVA (SME - ch) - Približne 70-tisíc ľudí denne využije pri stravovaní lístky Vašej stravovacej. Podľa zákona je zamestnávateľ povinný zabezpečiť zamestnancom aspoň raz za pracovnú zmenu teplé jedlo, pričom až 55 percent nákladov na toto jedlo si môže účtovať do daňovo uznateľných nákladov, podľa súčasných predpisov to môže byť 55 percent zo 62 korún. Viacerí zamestnávatelia začali využívať tzv. systém sprostredkovateľov a stravných lístkov, ktorými môže zamestnanec za jedlo platiť u zmluvných partnerov sprostredkovateľa. Na Slovensku pôsobí viacero firiem ponúkajúcich tieto služby a jednou z nich je spoločnosť Vaša stravovacia, s. r. o. Bratislava, ktorá vznikla 9. februára 1996. Ako nám povedal jej finančný riaditeľ Ing. Igor Stručka, v súčasnosti má Vaša stravovacia viac ako 3700 zmluvných partnerov - reštaurácií, bufetov, rýchlych občerstvení, kútikov teplého občerstvenia v predajniach potravín alebo mäsa, stánkového občerstvenia, ale aj špičkových reštaurácií a hotelov. Výhodou tohto systému je podľa Igora Stručku fakt, že pracovník si slobodne vyberá čo, kedy a kde chce zjesť, čo považuje za lepšie ako výber hoci aj z piatich jedál, ale len v jednej presne stanovenej jedálni a len v presne vymedzenom čase. Ako dopĺňa, poukážkami možno uhradiť aj jedlá v stravovacích zariadeniach s donáškovou službou, čo je ideálne napríklad pre popoludňajšie a nočné zmeny. Zákon pritom nezakazuje, aby zamestnávateľ poskytoval zamestnancom lístky viacerých sprostredkovateľov. Prvý stravný lístok Vaša stravovacia predala v júli 1996, medziročné nárasty v obrate sú v súčasnosti viac ako 100 percent. Kým v decembri 1998 predala lístky v hodnote 35 miliónov Sk, v decembri tohto roku to má byť takmer 70 miliónov. Ako dodáva I. Stručka, dobré výsledky spoločnosti sa odzrkadlili aj na zvýšení základného imania v novembri 1999 z 200 000 na 1 200 000 korún. V budúcom, piatom roku existencie chce Vaša stravovacia dosiahnuť ročný obrat 1,2 miliardy korún. Konkurenciu v sprostredkovaní stravovania považuje I. Stručka za akýsi hnací faktor. "Naši klienti i obchodní partneri nás majú s kým porovnávať, a tak neustále zlepšujeme komunikáciu s klientmi, skvalitňujeme existujúce produkty a zavádzame nové." Vaša stravovacia má v súčasnosti 48 pracovníkov v 12 pobočkách na celom Slovensku.