rybolov a čierny trh skutočne decimujú zásoby Kaspického mora, odkiaľ je 80 percent svetovej produkcie ikier jesetera. Keď sa vyhnú sieťam pytliakov, skosí ryby znečisťovanie, ktoré zhoršuje systematická ťažba ropy z podmorských ložísk. Od dohôd na ochranu jeseterov podpísaných v apríli 1998, ktoré upravujú obchod s kaviárom, už pytliaci nezásobujú zvlášť zahraničie, ale produkcia sa stále znižuje. Kaspické more v roku 1997 oficiálne poskytovalo 300 až 350 ton kaviáru, ku ktorým sa pripočítalo 150 ton kaviáru získaných pytliakmi. Teraz poskytuje len 200 ton. Na Západ pošle teda Rusko na Vianoce len 66 ton kaviáru, zatiaľ čo minulý rok to bolo dvakrát toľko. Irán vyvezie 100 ton, teda o 40 ton menej ako v roku 1998. Situácia sa stále zhoršuje a do piatich rokov už bude existovať len kaviár z chovných rýb. Rusko má v úmysle najneskôr v roku 2002 celkom zakázať lov jeseterov na severe Kaspického mora. Pre všetkých francúzskych dovozcov a lahôdkarov je to veľmi znepokojujúca situácia, uviedol dovozca kaviáru luxusným reštauráciám Philippe Poulachon. "Keď som pred štyrmi rokmi vytvoril svoj podnik, tvoril kaviár 40 percent môjho obratu. Dnes tento obrat klesol na 15 percent," povedal Poulachon, ktorý bol nútený rozšíriť svoju činnosť inými smermi. Menej poplašne sa vyslovuje zakladateľ medzinárodného združenia pre dovoz kaviáru AIIC Armen Petrossian. Ten radšej hovorí len o "obmedzení trhu" alebo dokonca o "návrate k normálu po bohatých rokoch, keď ceny klesli". Ostatní dovozcovia kaviáru sa nevyjadrujú. Vzácnosť si vyžiada svoju cenu: v Paríži bude treba dať 9400 až 25 000 frankov za kilogram, zatiaľ čo minulý rok to bolo 6000 až 14 000 frankov. Toto zvýšenie sa týka predovšetkým druhu beluga. Samičke, ktorá sa trie len každých sedem rokov, trvá 20 rokov, kým sexuálne vyzreje. Ostatným druhom jesetera to trvá 10 rokov. A keďže jesetery z Kaspického mora miznú, niekoľko francúzskych podnikateľov si uvedomilo prebiehajúcu zmenu a vrhlo sa na chov v Akvitánii. Taliani a Česi sa do toho dali tiež. Hoci nejde o klasické druhy, ale o jesetera sibírskeho, mali by byť títo noví producenti schopní ponúkať 10 ton kaviáru, čo je päť percent svetového trhu. (ČTK)