BRATISLAVA (SME - ru) - Sójové produkty a tofu vyrábané na Slovensku si získali pozornosť až v USA. Odtiaľ v minulých dňoch pricestovala dvojica Američanov, ktorú zaujali tieto slovenské výrobky. Počas štyroch dní sa oboznámili nielen s výrobou tofu v spoločnosti Alfabio v Banskej Bystrici, ale aj so sortimentom a vôbec s postavením sóje a sójových výrobkov na slovenskom trhu. Netajili prekvapenie nad tým, ako sa u nás dokázali úspešne presadiť produkty zo sóje, ktoré v minulosti neboli tradičnou výživovou zložkou v týchto končinách - na rozdiel od Ázie, kde sú súčasťou výživy 2000 rokov. Ako uviedli, technológie spracovania sóje sú u mnohých výrobcov veľmi rôznorodé, pričom napríklad v Číne a Japonsku sa tofu pripravuje aj po domácky v rodinách. "Každá kultúra má rada ten svoj spôsob. Z mnohých druhov tofu, aké existujú vo svete, sa u vás ujal ten tvrdší druh, ktorý sa dá aj strúhať. Inde si gazdinky navykli na mäkšie, mazľavejšie tofu, ktoré sa rozpúšťa na jazyku," hovorí profesor Sam K. C. Chang zo Severodakotskej štátnej univerzity, ktorý sa otázkami zdravej výživy zaoberá 30 rokov. Dodal, že aj v Európe si všimol najnovší trend - zdržanlivosť voči geneticky manipulovanej sóji a výrobkom z nej, ktorý pozoruje aj v USA. "Časť spotrebiteľov tieto výrobky prestala kupovať a vyčkáva, kým vedecký výskum nedá jednoznačnú odpoveď, či sú úplne bezpečné," dodal spolupracovník profesora Changa, pestovateľ Robert B. Singer. Na Slovensku sa podľa slov výrobcov spracúva sója dopestovaná u nás alebo v susedných štátoch. O slovenskú sóju už prejavili záujem aj západoeurópski producenti.