s a k nemu toast z bieleho chleba. Popoludní zase dáva prednosť voňavému čaju Earl Grey. Do kráľovninej "kuchyne" sa podarilo nazrieť denníku The Times vďaka indiskrétnosti hotela v Pretórii, kde bola kráľovná počas svojej návštevy v JAR ubytovaná. So zostavovaním jedálneho lístka si hostitelia hlavu príliš lámať nemusia, pretože kráľovná nie je veľmi vyberavá. Nemá však rada veľmi korenené pokrmy a surové mäkkýše. Na raňajky jej okrem toastu stačí ovsená placka s lekvárom. Vojvoda z Edinburghu, kráľovnin manžel, raňajkuje obilninové vločky, celozrnný toast, maslo, lekvár a med. Nemá rád jahody. Dvorská etiketa stanovuje, že obsluhujúci by mali pri prvom stretnutí pozdraviť kráľovský pár úklonom hlavy, nie však predkláňať sa hlboko v páse. Kráľovná sa oslovuje Vaše Veličenstvo a vojvoda z Edinburghu Vaša kráľovská Výsosť. Celkovo je však ceremoniál v poslednom čase menej formálny ako kedysi, keď obyčajní smrteľníci museli pred audienciou presne nacvičiť kroky, otočky, úklony a poklony. Kráľovná si počas svojich ciest necháva denne posielať čerstvé britské noviny. Sluší sa jej však predložiť aj zoznam miestnych novín, aby si vybrala, čo chce pri raňajkách čítať. Britská panovníčka si na cesty do zahraničia vozí svoje vlastné vankúše a tiež minerálne vody. Buckinghamský palác hotelu v Pretórii oznámil aj to, že Alžbeta II. nemiluje výrazne voňajúce kvety, dáva prednosť žltým kvetom a nemá rada fialové. (ČTK)