Viac než dvesto rokov nemohli obyvatelia podhorskej dediny Nitrianske Sučany na úpätí Strážovských vrchov v okrese Prievidza ochutnať burčiak zo strapcov hrozna, pretože tradícia vinohradníctva upadla v dedine do zabudnutia. V závere minulého týždňa však mali možnosť vypiť si ho na malej slávnosti, ktorú pripravil miestny stavebný podnikateľ Peter Kováčik. Pred niekoľkými rokmi pokusne založil na juhovýchodnom svahu nad obcou približne dvadsaťárový vinohrad. "Vychádzal som zo skutočnosti," povedal P. Kováčik, "že pred stáročiami sa v chotári Nitrianskych Sučian vínna réva skutočne pestovala, i keď sa nachádzajú v nadmorskej výške okolo tristo metrov, ktorá už vínu veľmi neprospieva. Pred viac ako dvesto rokmi však vinohrady postihla choroba, ktorá vtedy údajne zničila mnoho viníc v celej Európe." O víne z hornej Nitry v 17. storočí dokonca písal aj slovenský polyhistor Matej Bel. Že vinohradov tam muselo byť skutočne veľa, svedčí aj delikátny súpis o panskej vinici v Sučanoch a okolí, kde sa hovorí o 76 okovoch vína, čo je približne 5500 litrov. Najčastejšou odrodou bola chrupka ušľachtilá, o ktorej je známe, že ju pestovali už starí Egypťania a v Európe ju rozšírili pri svojich výbojoch Rimania. P. Kováčik vyskúšal niekoľko odrôd, ale najviac sa naozaj darí osvedčenej chrupke. V tomto roku vyprešoval z dopestovaného hrozna dovedna 340 litrov šťavy. Vykvasené víno už minulý rok dal ochutnať, ale v podobe burčiaka ho svojim priateľom a známym ponúkol po prvý raz. Pestovanie hrozna považuje P. Kováčik stále iba za "dobre osedlaného koníčka". Jeho vinohrad leží na pôde miestneho urbára, ktorému patrí vyše šesťsto hektárov. Medzi nimi sú aj parcely, kde by sa dali opäť založiť vinice. (TASR)