V Nitrianskych Sučanoch obnovili tradíciu pestovania hrozna a pitia burčiaka

Viac než dvesto rokov nemohli obyvatelia podhorskej dediny Nitrianske Sučany na úpätí Strážovských vrchov v okrese Prievidza ochutnať burčiak zo strapcov hrozna, pretože tradícia vinohradníctva upadla v dedine do zabudnutia. V závere minulého týždňa ...

Viac než dvesto rokov nemohli obyvatelia podhorskej dediny Nitrianske Sučany na úpätí Strážovských vrchov v okrese Prievidza ochutnať burčiak zo strapcov hrozna, pretože tradícia vinohradníctva upadla v dedine do zabudnutia. V závere minulého týždňa však mali možnosť vypiť si ho na malej slávnosti, ktorú pripravil miestny stavebný podnikateľ Peter Kováčik. Pred niekoľkými rokmi pokusne založil na juhovýchodnom svahu nad obcou približne dvadsaťárový vinohrad. "Vychádzal som zo skutočnosti," povedal P. Kováčik, "že pred stáročiami sa v chotári Nitrianskych Sučian vínna réva skutočne pestovala, i keď sa nachádzajú v nadmorskej výške okolo tristo metrov, ktorá už vínu veľmi neprospieva. Pred viac ako dvesto rokmi však vinohrady postihla choroba, ktorá vtedy údajne zničila mnoho viníc v celej Európe." O víne z hornej Nitry v 17. storočí dokonca písal aj slovenský polyhistor Matej Bel. Že vinohradov tam muselo byť skutočne veľa, svedčí aj delikátny súpis o panskej vinici v Sučanoch a okolí, kde sa hovorí o 76 okovoch vína, čo je približne 5500 litrov. Najčastejšou odrodou bola chrupka ušľachtilá, o ktorej je známe, že ju pestovali už starí Egypťania a v Európe ju rozšírili pri svojich výbojoch Rimania. P. Kováčik vyskúšal niekoľko odrôd, ale najviac sa naozaj darí osvedčenej chrupke. V tomto roku vyprešoval z dopestovaného hrozna dovedna 340 litrov šťavy. Vykvasené víno už minulý rok dal ochutnať, ale v podobe burčiaka ho svojim priateľom a známym ponúkol po prvý raz. Pestovanie hrozna považuje P. Kováčik stále iba za "dobre osedlaného koníčka". Jeho vinohrad leží na pôde miestneho urbára, ktorému patrí vyše šesťsto hektárov. Medzi nimi sú aj parcely, kde by sa dali opäť založiť vinice. (TASR)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 602
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 338
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 160
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 362
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 843
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 890
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 361
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu