ného ústavu výživy MUDr. Róbert Šimončič. Oficiálne odporučená denná dávka vitamínu C je pre obyvateľov SR 60 miligramov, pre optimálny zdravotný stav je však vhodné prijímať 100 až 200 miligramov denne. Ľudia v záťažových situáciách (fajčiari, tehotné ženy, pri pobyte v znečistenom prostredí, strese) však môžu dennú dávku zvýšiť až na 500 miligramov, tomu zodpovedá niečo vyše litra čerstvej šťavy z pomarančov alebo asi kilogram rajčín. Vitamín C má nezanedbateľnú úlohu v prevencii rakovinových, kardiovaskulárnych ochorení, rovnako i ochorení horných a dolných dýchacích ciest. Jeho nedostatok môže hrať určitú úlohu aj pri niektorých druhoch málokrvnosti a pri nedostatočnom využití železa z rastlinných zdrojov. „Je teda celý rad ochorení, pri ktorých má vitamín C liečivý alebo ochranný efekt. V niektorých prípadoch zasahuje do mechanizmu vzniku ochorenia, inokedy má pomocný význam,“ zdôraznil MUDr. R. Šimončič. Podľa jeho kolegu MUDr. Iga Kajabu je spotreba vitamínu C na Slovensku v priemere asi 40 miligramov na deň. Len 35 percent mládeže má jeho prísun optimálny, kritická situácia je najmä medzi dôchodcami. „Vzhľadom na to, že hlavným zdrojom vitamínu C je čerstvá zelenina a ovocie a ceny dovážaného ovocia sú pre dôchodcov pomerne vysoké, situácia býva najhoršia v zimnom a jarnom období,“ dodal MUDr. I. Kajaba. Odborníci združení v nadácii NutriVIT sa preto domnievajú, že jedným z riešení by mohlo byť syntetické pridávanie vitamínu C do vybraných konzervárenských výrobkov, detskej ovocnej výživy, niektorých mliečnych výrobkov a rôznych druhov ovocných džúsov.