Aj kvalitné rastlinné oleje v strave treba striedať

BRATISLAVA (SME - ru) - Tradičná slovenská kuchyňa s množstvom tukov a bravčového mäsa stále nie je minulosťou. Desaťročia zdôrazňované upozornenia výživárov sa síce odrazili v tom, že od začiatku 90. rokov prudko klesla spotreba mäsa, ale tento trend ...

BRATISLAVA (SME - ru) - Tradičná slovenská kuchyňa s množstvom tukov a bravčového mäsa stále nie je minulosťou. Desaťročia zdôrazňované upozornenia výživárov sa síce odrazili v tom, že od začiatku 90. rokov prudko klesla spotreba mäsa, ale tento trend je priaznivý len na prvý pohľad. Kým totiž príjem zdravšieho, teda chudšieho hovädzieho mäsa sa znížil na polovicu, v spotrebe tučného bravčového mäsa si Slováci nedali povedať a jedia ho rovnako veľa ako predtým. Neuspokojivo málo naďalej konzumujeme aj ryby. Spotreba priamych tukov (oleje, maslá či masť) sa neznižuje, ale na druhej strane sa zlepšila aspoň štruktúra ich spotreby, lebo ľudia začali viac uprednostňovať rastlinné oleje na úkor masti a masla. „Treba si uvedomiť, že aj v spotrebe rastlinných olejov je potrebné držať sa striedmosti a pestrosti,“ hovorí riaditeľ Výskumného ústavu výživy Robert Šimončič. Nestačí teda uspokojiť sa len s tým, ak sa doma používa pri príprave jedál kvalitný rastlinný olej. „Kvalitný rastlinný olej obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, preto zdôrazňujeme ich uprednostňovanie pred živočíšnymi tukmi. Z kvalitných je to u nás najmä slnečnicový olej. Rovnako je však dôležité, aby sa aj tento olej striedal, napríklad s repkovým či ďalšími. Organizmus potrebuje prijímať širokú paletu tukov, presadzovanie len jedného druhu, hoci kvalitného, môže mať tiež negatívne dôsledky,“ dodal riaditeľ. V príjme tukov u detí, na čo sa zameral aj nedávny výskum v 12 regiónoch Slovenska, pozorujú odborníci celkove priaznivý klesajúci trend, ale neodráža sa to zatiaľ na množstve obéznych jedincov. Pri podrobnejšom sledovaní krajových odchýlok vyskakuje najmä okres Rimavská Sobota, kde sa v krvi detí objavujú najvyššie hodnoty tukových látok na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 584
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 115
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 336
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 917
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 397
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu