BRATISLAVA (SME - ru) - Tradičná slovenská kuchyňa s množstvom tukov a bravčového mäsa stále nie je minulosťou. Desaťročia zdôrazňované upozornenia výživárov sa síce odrazili v tom, že od začiatku 90. rokov prudko klesla spotreba mäsa, ale tento trend je priaznivý len na prvý pohľad. Kým totiž príjem zdravšieho, teda chudšieho hovädzieho mäsa sa znížil na polovicu, v spotrebe tučného bravčového mäsa si Slováci nedali povedať a jedia ho rovnako veľa ako predtým. Neuspokojivo málo naďalej konzumujeme aj ryby. Spotreba priamych tukov (oleje, maslá či masť) sa neznižuje, ale na druhej strane sa zlepšila aspoň štruktúra ich spotreby, lebo ľudia začali viac uprednostňovať rastlinné oleje na úkor masti a masla. „Treba si uvedomiť, že aj v spotrebe rastlinných olejov je potrebné držať sa striedmosti a pestrosti,“ hovorí riaditeľ Výskumného ústavu výživy Robert Šimončič. Nestačí teda uspokojiť sa len s tým, ak sa doma používa pri príprave jedál kvalitný rastlinný olej. „Kvalitný rastlinný olej obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, preto zdôrazňujeme ich uprednostňovanie pred živočíšnymi tukmi. Z kvalitných je to u nás najmä slnečnicový olej. Rovnako je však dôležité, aby sa aj tento olej striedal, napríklad s repkovým či ďalšími. Organizmus potrebuje prijímať širokú paletu tukov, presadzovanie len jedného druhu, hoci kvalitného, môže mať tiež negatívne dôsledky,“ dodal riaditeľ. V príjme tukov u detí, na čo sa zameral aj nedávny výskum v 12 regiónoch Slovenska, pozorujú odborníci celkove priaznivý klesajúci trend, ale neodráža sa to zatiaľ na množstve obéznych jedincov. Pri podrobnejšom sledovaní krajových odchýlok vyskakuje najmä okres Rimavská Sobota, kde sa v krvi detí objavujú najvyššie hodnoty tukových látok na Slovensku.