Toto jedlo sa považuje za jednu z najväčších hubárskych lahôdok. Varia ho už desaťročia ženy mnohodetných rodín a pokladá sa za jedno z najsýtejších. Jeho príprava je jednoduchá. Asi z kilogramu uvarených zemiakov urobíme s maslom a mliekom jemnú kašu. Rýdziky, môže ich byť aj kilo, na jemno posekáme a upražíme na cibuľovom základe. Dochutíme rascou a soľou a zmiešame so zemiakmi. K hotovému jedlu podávame už len lyžice.
BEDLE AKO BIFTEK
Na prípravu tohto pikantného jedla využijeme bedle, ktoré sú rovné, teda nie úplne mladé zaoblené. Dve bedle jemne posolíme z oboch stán. Obalíme ich v hladkej múke, ale len zvrchu. Plníme ich praženou cibuľkou, slaninou, jemne posypeme rascou a mletým čiernym korením, natrieme paprikovou nátierkou a pridáme plátok šunky a údeného syra. Naplnené bedle spojíme a dáme piecť z oboch strán do predhriatej rúry. Za dvadsať minút máme delikatesu, ku ktorej sa môže podávať ryža alebo varené zemiaky.
PODHRÍBOVÝ APERITÍV
Autorom aperitívu je hubár, ktorému podobne ako mnohým menej skúseným pokazil jedlo smutne známy podhríb žlčový. Kto si nevšimne znaky, ktoré ho od jedlých hríbikov odlišujú (ružovkastú farbu rúrok a tmavšie sieťkovanie hlúbika) a nakrája ho do jedla, navždy si zafixuje horkú chuť potvorského horčiaka. Aj keď nie je jedovatý, len nejedlý, má nepríjemnú horkú chuť. Nech to dokáže i vo fľaši, povedal onen hubár a z pomsty vymyslel podhríbovú horkú. Umytý surový podhríbik utopil vo fľaši vodky, pridal k utopencovi rascu, klinčeky, kôru z umytého citróna, strúčik cesnaku, zopár gulôčok čierneho korenia borievky, chilli papričku, zaštopľoval a nechal dva týždne vylúhovať. Vodka sa zmenila na nápoj pozoruhodnej chuti, ktorý dokáže smelo konkurovať koreňoviciam tatranských chatárov. Huba s ďalšími prísadami zmení vodku na priam liečivú bylinkovicu a zaberá na poruchy trávenia.
SVIEČKOVÁ Z HÚB
Hovädzina je drahá, tobôž sviečkovica. Ak však máte v košíku zmes húb - kozáky, plávky, suchohríby, masliaky, urobte si chutnú hubovú sviečkovicu. Na oleji zapeníme cibuľku, pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, soľ, koreniny podľa chuti, bobkový list, tenšie kolieska citróna a dusíme do polomäkka. Pridáme pokrájané huby a dusíme do mäkka. Zahustíme smotanou rozhabarkovanou s múkou, bobkový list a kolieska citróna vyberieme, dochutíme citrónovou šťavou a podávame s knedľou alebo makarónmi, ozdobené brusnicovou alebo šípkovou zaváraninou. (ks, eb)