NOVÁKY (SME - ks) - Dopyt verejnosti po kvalitných a chutných hubách neustále rastie. Umelo pestované huby konzumujú hlavne ľudia, ktorí nie sú skúsenými hubármi a nechcú riskovať svoj život zbieraním húb, ktoré nepoznajú. V Bani Nováky začali pestovať hlivu ustricovitú už v roku 1992. „Hlivu ustricovitú pestujeme v hĺbke 330 metrov pod zemou. Pri jej pestovaní na jemne rozdrvenej slame dodržujeme všetky hygienické normy. Ročne produkujeme asi 50 ton, mesačne predáme zhruba tritisíc kilogramov tejto zdravej a chutnej huby. Vo veľkej miere ju využívame i v našich závodných stravovacích zariadeniach, kde z hlivy pripravujeme hlavné jedlá i rôzne nátierky. Vypracovali sme receptár jedál z hlivy, ktorý obsahuje až 50 receptov. Zatiaľ hlivu nevyvážame do zahraničia, no máme veľké množstvo domácich odberateľov najmä na strednom Slovensku,“ uviedol pre SME Ing. Miroslav Rychnavský z Bane Nováky. Pestovateľstvo húb nedávno novácki baníci rozšírili i o známu lahodnú hubu pochádzajúcu z Japonska - šiitake. Pestujú ju zatiaľ v menšom množstve ako hlivu ustricovitú, no záujem o ňu u odberateľov začína pomaly stúpať.