„V hubárstve sa skôr hovorí o bežných a vzácnych hubách. Tých vzácnych je dosť na celom svete. Na Slovensku sa však vyskytujú také zriedkavé huby ako napríklad hríb kráľovský, ktorý postupne mizne, preto je chránený a zapísaný v Červenej knihe ohrozených rastlín. Celkovo je na Slovensku chránených 52 druhov húb jedlých i nejedlých a jedovatých.“
Často sa hovorí o halucinogénnych hubách. Rastú i u nás?
„Halucinogénnych húb je v Európe, teda aj u nás, asi 10-12 druhov. Po ich požití dochádza k prechodným psychickým zmenám spojeným so zrakovými víziami a halucináciami. Mykologická etika však nedovoľuje v literatúre a atlasoch húb poukázať na huby s takýmito účinkami a často sa nesmú ani zobrazovať. Ide skutočne o prevenciu závislosti, pretože ide o drogy.“
Niektorí hubári pri zbieraní odhryznú z huby a podľa toho usudzujú, či je jedlá, alebo jedovatá.
„To je absolútny nezmysel. Chuť a vôňa neprezradia, či ide o jedlú, nejedlú, resp. jedovatú hubu. Aj predstavy o jedovatých hubách sú mylné. Hoci vžitým stelesnením jedovatých húb je satan, ich pravým symbolom by mala byť muchotrávka zelená a jej príbuzné druhy. Dokonalým tepelným spracovaním satana sa jedy v ňom ničia, napriek tomu nikomu neodporúčam konzumovať ho.“
Kedy môže mať človek žalúdočné ťažkosti pri konzumovaní jedlých húb?
„Huby sú pomerne ťažko stráviteľné jedlo. Niektorí ľudia majú taký citlivý tráviaci systém, že sú na ne doslova alergickí. Nemôžu konzumovať ani najkvalitnejšie huby. Pri ich žalúdočnej nevoľnosti však nejde o otravu. Nikdy by sa nemali konzumovať huby, ktoré boli nevhodne uskladnené, napr. v igelitových vreckách, kde sa po krátkom čase sparia, napadnú ich povrch iné huby, ktoré prenikajú do plodníc. Huby sa stávajú slizkými, páchnu a nepomôže im ani vykrojenie napadnutých častí. Treba ich celé vyhodiť.“
o Existujú huby, ktoré liečia?
„Existujú. Jeden druh práchnovca sa v minulosti používal na zastavenie krvácania. V Mexiku sa niektoré druhy húb používali na šamanské obrady, to však boli zväčša halucinogénne huby. Mnoho húb má antibiotické účinky. Hliva ustricovitá je veľmi zdravá huba, pretože podporuje imunitný systém a pravdepodobne má protirakovinové účinky. Na Slovensku máme dokonca patent na antibiotikum Mucidin. Mnohé huby tvoria základ pri výrobe antibiotík a penicilínu.“ (ks)