do reštaurácie. Podobné prekvapenia sú súčasťou „nevšedných“ zážitkov z cestovania po Kube, kde nezasvätený turista rýchlo zistí, v čom je najväčší problém tejto krajiny - ako zohnať niečo pod zub, píše nemecká agentúra DPA.
Nedostatok potravín je každodennou realitou v jednom z posledných komunistických štátov na svete. A zháňanie jedla sa mení na skutočné dobrodružstvo, keď nasledujete záhadných sprievodcov do reštaurácií ukrytých v ľudových štvrtiach. Súkromné rodinné reštaurácie alebo „paladares“ majú byť riešením pre turistov na Kube, ale ich služby sú prísne obmedzené a platia vysoké dane, takže mnohé radšej fungujú tajne. Sprievodca, opatrne sa obzerajúc cez plece, vovedie cestovateľov do domu, ktorý ničím neprezrádza, čo sa v ňom ukrýva. Turistov prevedie cez obývačku, kde domáci pozerajú televíziu a usadí v zadnej izbe za stôl s výhľadom do dvora, kde sa suší bielizeň a sliepky sa hrabú v zemi.
Či už v oficiálnych alebo tajných „paladares“, turisti sa nestačia čudovať nad záhadami centrálneho ekonomického plánovania. V niektorých regiónoch nájdete na jedálnom lístku kura, ale žiadne jedlá z vajec. Inde míňate pastviny s dobytkom, ale ľudia tu používajú sušené mlieko. Na mnohých miestach nedostať rajčiny a len ťažko zoženiete chlieb. Na tropickú krajinu je na Kube veľmi málo ovocia. V „paladares“ sa platí americkými dolármi. Samotní Kubánci si môžu dovoliť nanajvýš štátne reštaurácie, kde platia v pesos, ale turistom aj tu vystavia oveľa vyšší účet a v dolároch.
Štátne reštaurácie majú síce biednu ponuku, ale prostredie, to je nezabudnuteľné. Napríklad havanský podnik El Cientifico sa nachádza v bývalej prezidentskej rezidencii. Len zriedka sa vám pošťastí jesť na takom prepychovom mieste - bez ohľadu na to, že jedinou ponukou na jedálnom lístku je sendvič so syrom.
Ak sa cestovateľ rozhodne nakúpiť si radšej potraviny, ako hľadať reštaurácie, môže sa dostať do vážnych problémov. V štátnych obchodoch často nedostať nič len keksy a rum. Lepšie sú na tom obchody, kde sa predáva za doláre, kam má prístup asi 60 percent Kubáncov, ale aj tu je výber obmedzený. Keď si už turista dáva piaty deň jogurt a otvára mäsovú konzervu, pomaly ale iste sa rozhodne opäť vyskúšať „paladares“. (TASR)