Aká je situácia na Slovensku?
„Podľa najnovších výsledkov sledovania spôsobu a stavu výživy populácie Slovenska, ktoré robíme od roku 1992 v desiatich rizikových regiónoch, výskyt obezity rastie.“
Mohli by ste to upresniť?
„Obezita u mladých ľudí mierne stúpa, tento trend je však porovnateľný s okolitými štátmi. U dospelej populácie je výskyt obezity viazaný jednak na vek a tiež na úroveň vzdelania. Najvyšší výskyt obezity je u ľudí so základným vzdelaním, najnižší u vysokoškolsky vzdelaných.“
V čom je príčina ich obezity?
„U detí a mládeže sme spozorovali pokles nepriaznivých nálezov celkového cholesterolu a mierny výskyt zvýšenej hladiny triacylglycerolov. Napriek tomu pretrváva vysoký výskyt zvýšenej hladiny cholesterolu, ktorá je významným rizikovým faktorom pri kardiovaskulárnych a onkologických ochoreniach.“
A čo zapríčiňuje vysokú hladinu cholesterolu v krvi Slovákov?
„Podieľa sa na tom najmä vysoká spotreba tukov v strave. Odporúčanú dávku prekračujú deti a mladí ľudia o desať až štyridsať percent. Denne odporúčame do 300 mg tukov, bežne však skonzumujú 320 až 530 mg. Podobné je to aj u dospelých, ktorých denný príjem tukov je 540 mg, čo je prekročenie o 13 až 25 percent.“ ANDREA KADNÁROVÁ