BRATISLAVA (TASR) - Nedodržiavanie hmotnosti, kvality a energetickej hodnoty podávaných jedál, ako aj nedostatočné zabezpečenie skladovacích a kuchynských priestorov zistila Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) počas kontrol vykonaných v 226 predškolských a školských stravovacích zariadeniach na celom území Slovenska. Pracovníci SOI zistili nedodržiavanie hmotnosti jedál takmer v 40 percentách škôl. Pokrmy podávané školákom často nedosahovali ani polovicu predpísanej hmotnosti, keď napríklad v jedálni Základnej školy v Gelnici mala porcia hovädzieho mäsa iba 13 namiesto predpísaných 45 gramov. Ďalším vážnym nedostatkom je nedodržiavanie predpisu o 35-percentnom energetickom príjme hlavného jedla u detí, ktorý porušilo až 90 % zariadení. Vo väčšine prípadov obedy neprekročili ani 20 % energetického príjmu - v Materskej škole v Modre to bolo dokonca iba 7,4 percenta. Až v 124 zariadeniach zistili pracovníci SOI nedostatky v kvalite potravín a zakázali ďalšie použitie tovarov v hodnote 162-tisíc korún. Najčastejším problémom bolo nesprávne skladovanie a skladovanie potravín s uplynulou lehotou spotreby. V 53 jedálňach zistili zmrazovanie výsekového mäsa, čo je z epidemiologického hľadiska zakázané, a v štyroch prípadoch jedálne pri príprave jedál pre školákov použili epidemiologicky rizikové potraviny (zakázané alebo po domácky vyrobené potraviny). V oblasti prevádzkovej hygieny porušilo pravidlá 62 zariadení, pritom najčastejšie išlo o výskyt plesní na stenách a stropoch kuchýň.