Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

zajedzme si

Ako sa pred niekoľkosto rokmi pripravovalo mäso

Polievky v podobe, akú poznáme dnes, sa nevarili. Všetky jedlá sa totiž pripravovali so šťavou, či už vlastnou alebo omáčkou špeciálne pripravenou k určitému druhu mäsa. Mäso sa pieklo na oleji alebo masle. Vyprážalo sa len zriedka, a to tak, že mäso, raky a hydinu najprv uvarili, vychladili, potom poobracali vo vajíčku a múke, vypražili v masle. Niekedy sa použil opačný postup: mäso sa najprv upieklo na ražni alebo v pekáči, potom ho dali do hrnca a varili, nie však spolu s omáčkou či nálevom. Tie sa pripravovali zvlášť. Bolo pre ne charakteristické, že boli silne korenené.

Skryť Vypnúť reklamu

Humanista Marzio Galeotto o tom napísal: „Šafránu, talianskeho orecha, škorice, čierneho korenia, zázvoru a iných korenín sa tu používajú veľké množstvá. Keďže však uhorskí muži sú svalnatejšej postavy a prudkejšej povahy než Taliani, nie bez príčiny požívajú toľko korenia, ktoré podľa Avicenovho názoru rozohňuje. To, že s týmto korením je jedlo skutočne rozohňujúce, vidí každý, ako aj to, ako šafránová šťava zafarbuje do žlta prsty, ktorými jedlo chytáme.“

Nálevy a omáčky boli kyslé alebo sladké, podľa toho, či sa do nich pridával ocot alebo med a ovocie. Základom bol hovädzí vývar, ale často aj víno, pri niektorých mäsách sa žiadalo výslovne tokajské víno. Zelená a žltá omáčka dostávali svoju farbu od šafránu, špenátu a petržlenovej či obilnej vňate. Čiernu omáčku tvorila zmes krvi zvieraťa, octu, vína a ďalších prísad. Sivý nálev varili z čierneho chleba, zeleniny a korenín. Často sa podávalo mäso v nemeckom, maďarskom či poľskom náleve, Lutherovom náleve a despotovom náleve či omáčke. Konzumovali sa v nich všetky časti zvierat, vrátane vnútorností. Kto má odvahu, môže vyskúšať recept na plnené kravské črevo.

Skryť Vypnúť reklamu

Kravské črevo plnené sladkým mliekom

Väčšie kravské črevo treba veľmi pekne umyť, aby mu nezostal pach po hnoji, k tomu dostatok sladkého mlieka, vajec, do toho daj šafránu, korenia, ale vajec nech je dosť, nie ako mlieka, toto s habarkou treba dobre rozmiešať, potom precediť cez sito, aj soľ treba pridať, tak to treba potom naplniť do čreva. Aj petržlenová vňať nech je v mlieku, oba konce treba zviazať, aby plnka nevyšla von, treba variť v horúcej vode, aby mlieko bolo také tvrdé ako pečeň, potom keď sa to uvarilo, var to ďalej v inej vode, a keď už vidíš, že je to dobré, sceď , podlej sladkým mliekom, aj petržlenovú vňať prihoď, var to v tom, keď to chceš podávať, pol hodinu predtým pridaj korenie, soľ a šafrán.

TÜNDE LENGYELOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 742
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 855
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 661
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 767
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 749
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 150
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 155
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 519
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 185
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 930
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Plošné testovanie na Covid-19 v Bratislave.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.