a Dyje, bývalé uzavreté hraničné pásmo. Táto oblasť je v rámci Európy unikátna hlavne svojou druhovou rozmanitosťou fauny a flóry. Dôkazom toho je zaradenie lokality odborníkmi medzi významné vtáčie územia, ako aj mokrade svetového významu. Ako sa vyjadrila Katarína Zlochová z organizácie Daphne - centra pre aplikovaný environmentálny výskum na Slovensku, možnosťou pre záchranu tejto prírodnej lokality je príklad UNESCO Biosférickej rezervácie Rhön v Nemecku, ktorú v uplynulých dňoch navštívili starostovia obcí a poľnohospodári z regiónu Moravy a Dyje. Trojdňovú exkurziu do spomenutej rezervácie zorganizovali rakúske mimovládne organizácie zamerané na ochranu prírody v nive rieky Morava a Dyje za pomoci Daphne a organizácie Veronika z Českej republiky. Územie biosférickej rezervácie sa rozprestiera v troch nemeckých spolkových krajinách: Hessensko, Bavorsko a Durínsko, v bývalom hraničnom pásme medzi východným a západným Nemeckom. Účastníci exkurzie si prezreli Správu biosférickej rezervácie v Hessensku, sídliacej v areáli pôvodne vojenskej základne na vrchole najvyššieho vrchu Wasserkuppe, kde sa nachádza známe letisko pre vetrone. Poslední vojaci spolkovej armády opustili areál v januári 1999 a odvtedy slúži ochrancom prírody, turistom a letcom. Manažér správy rezervácie Friedrich Hess účastníkom vysvetlil princíp fungovania a vzájomnej komunikácie v rámci biosférickej rezervácie medzi Združením biosférickej rezervácie Rhön a občianskymi spolkami, obcami a vládou. Oblasť je známa konkrétnymi projektmi, ktoré sa v nej realizovali, a výsledkom je napríklad rhönska biopekáreň, rhönsky pstruh, rhönska ovca, rhönska jablčná burza alebo rhönske pastevné voly. Ťažisko jednotlivých projektov spočíva práve v uprednostnení chovu pôvodných živočíšnych druhov a pestovaní pôvodných rastlinných druhov s cieľom vyrobiť kvalitný domáci bioprodukt a zároveň zachovať kultúrnu krajinu. Výrobky sú označované logom Bio-sférickej rezervácie Rhön, sú na trhu o niečo drahšie ako podobné výrobky bez označenia a patria medzi hlavné špeciality miestnych reštaurácií. O ich odbyt sa starajú miestne predajne a prevádzky, ktoré zároveň plnia aj osvetovú funkciu. Úspešne sa tu rozvíja ekoturizmus, extenzívne poľnohospodárstvo a vracia sa život do regiónu, pričom ostáva zachovaná aj pôvodná kultúrna krajina. Ako sa zhodli absolventi exkurzie, všetky metódy používané v Nemecku by sa dali využiť aj v lokalite Moravy a Dyje. A tak sa možno v najbližšom čase objaví v obchodoch moravský pstruh alebo mäso z moravskej ovce.