podársky. Nie je to však definitívny záver, lebo analýza krmív s obsahom sóje, ale aj rozbor ďalších potravín sa ešte neukončili. Názory odborníkov na geneticky upravené potraviny sa vo svete rozchádzajú. „Pre bežného človeka je to na prvý pohľad strašiak, ale laik si neuvedomuje, že vďaka genetickej manipulácii možno vypestovať odolnejšie odrody obilnín s nižšími nákladmi na agrotechnické ošetrovanie, pričom je tu aj ekologické hľadisko - pôda sa nezaťažuje hnojivami. Napríklad v Amerike už inú kukuricu a sóju prakticky ani nevyužívajú,“ vysvetľuje hlavný odborník ministerstva zdravotníctva na hygienu potravín Ján Ondrejka. Je presvedčený, že genetickým potravinám sa v budúcnosti nevyhneme. Podľa neho v prípadoch, keď sa genetická manipulácia robí s dodržaním predpisov, jej výsledkom sú plodiny zdraviu neškodné. Pavel Filkorn z vyššie spomínaného ústavu však upozorňuje, že „doteraz nie sú známe dôsledky dlhodobého pôsobenia geneticky manipulovaných potravín na človeka“. Ako konštatuje, u nás síce neexistuje zákon o genetickom inžinierstve, ale túto problematiku čiastočne riešia iné zákony. EÚ ešte nie je jednotná a odoláva tlaku USA, ktoré presadzujú prístup neoznačovania geneticky upravovaných potravín. „My navrhujeme na Slovensku buď tieto potraviny zakázať, alebo ich povoliť s označením,“ dodáva P. Filkorn. Podľa informácií z českej tlače sa v tamojšej obchodnej sieti už objavili dovezené geneticky upravené potraviny bez označenia.