Minulý týždeň sa pre mnohých Švédov začalo "piate ročné obdobie" - celkom v znamení raka. V nasledujúcich dňoch totiž spotrebujú v rodinách, vo firmách a v reštauráciách asi 2500 ton tradičnej švédskej delikatesy - riečnych rakov. Túto pochúťku nájdete na jedálnych lístkoch aj v iných krajinách, Švédi a Fíni však starostlivo dodržiavajú tradičnú úpravu: raky varia v marináde z vody, zo soli a z kôpru. Konzumujú ich zásadne studené, pričom ako príloha postačí toast či kúsok syra. A, samozrejme, množstvo piva či pálenky. Kedysi, v 17. storočí, bola konzumácia červených kôrovcov kráľovským privilégiom, ľudová veselica sa traduje len asi posledných 100 rokov. V časoch, keď vo Švédsku neboli ceny pálenky také horibilné, zapíjalo sa každé zjedené "klepeto", teraz sa zapíja už len vyvrcholenie celého procesu - úspešné vydlabanie chvostovej časti. V súčasnosti sa navyše musia Švédi uspokojiť s dovážanými rakmi, pretože v domácich jazerách ich vykynožil račí mor, a tak ich z Číny, USA, zo Španielska a z Turecka importujú mrazené. Najdôležitejšou súčasťou konzumácie tohto kultového jedla je usilovné chlípanie. Hlbokými, energickými ťahmi sa zo zvieratka vysáva marináda. Ak sŕkanie prebieha bez vydávania patričného zvuku, hostiteľ si môže nebodaj myslieť, že vám jedlo nechutí. Každé švédske noviny, ktoré nechcú prísť o dobré meno, usporiadajú na začiatku sezóny "testovaciu konzumáciu rakov". Večerník Expressen to tento rok dotiahol na úctyhodných 20 rôznych druhov pochúťky - samozrejme, že najlepšie vždy chutia domáce, čerstvo ulovené raky. Tie však tento rok stoja už 135 nemeckých mariek za kilogram - to je asi 20 zvieratiek. Väčšina švédskych gurmánov sa preto musí uspokojiť s "Číňanmi", ktorých dostať už po 25 mariek za kilo.
(TASR, ČTK)