Pre Švédov sa začalo piate ročné obdobie - obdobie račích hodov

Minulý týždeň sa pre mnohých Švédov začalo "piate ročné obdobie" - celkom v znamení raka. V nasledujúcich dňoch totiž spotrebujú v rodinách, vo firmách a v reštauráciách asi 2500 ton tradičnej švédskej delikatesy - riečnych rakov. Túto pochúťku nájdete ..

Minulý týždeň sa pre mnohých Švédov začalo "piate ročné obdobie" - celkom v znamení raka. V nasledujúcich dňoch totiž spotrebujú v rodinách, vo firmách a v reštauráciách asi 2500 ton tradičnej švédskej delikatesy - riečnych rakov. Túto pochúťku nájdete na jedálnych lístkoch aj v iných krajinách, Švédi a Fíni však starostlivo dodržiavajú tradičnú úpravu: raky varia v marináde z vody, zo soli a z kôpru. Konzumujú ich zásadne studené, pričom ako príloha postačí toast či kúsok syra. A, samozrejme, množstvo piva či pálenky. Kedysi, v 17. storočí, bola konzumácia červených kôrovcov kráľovským privilégiom, ľudová veselica sa traduje len asi posledných 100 rokov. V časoch, keď vo Švédsku neboli ceny pálenky také horibilné, zapíjalo sa každé zjedené "klepeto", teraz sa zapíja už len vyvrcholenie celého procesu - úspešné vydlabanie chvostovej časti. V súčasnosti sa navyše musia Švédi uspokojiť s dovážanými rakmi, pretože v domácich jazerách ich vykynožil račí mor, a tak ich z Číny, USA, zo Španielska a z Turecka importujú mrazené. Najdôležitejšou súčasťou konzumácie tohto kultového jedla je usilovné chlípanie. Hlbokými, energickými ťahmi sa zo zvieratka vysáva marináda. Ak sŕkanie prebieha bez vydávania patričného zvuku, hostiteľ si môže nebodaj myslieť, že vám jedlo nechutí. Každé švédske noviny, ktoré nechcú prísť o dobré meno, usporiadajú na začiatku sezóny "testovaciu konzumáciu rakov". Večerník Expressen to tento rok dotiahol na úctyhodných 20 rôznych druhov pochúťky - samozrejme, že najlepšie vždy chutia domáce, čerstvo ulovené raky. Tie však tento rok stoja už 135 nemeckých mariek za kilogram - to je asi 20 zvieratiek. Väčšina švédskych gurmánov sa preto musí uspokojiť s "Číňanmi", ktorých dostať už po 25 mariek za kilo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

(TASR, ČTK)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 498
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 177
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 795
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 994
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 559
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 777
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 503
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu