Polievky v kocke si Švajčiarska verejnoprospešná spoločnosť objednala u Maggiho už v minulom storočí

Dehydratované polievky, silné bujóny, zemiaková kaša v prášku - v dnešných dňoch tieto pokrmy pomáhajú uponáhľaným gazdinkám vyriešiť otázku, čo pripraviť na stôl. Tieto polievky, bujóny a rôzne pyré však uľahčujú varenie už vyše 100 rokov. Aj keď sa ...

Dehydratované polievky, silné bujóny, zemiaková kaša v prášku - v dnešných dňoch tieto pokrmy pomáhajú uponáhľaným gazdinkám vyriešiť otázku, čo pripraviť na stôl. Tieto polievky, bujóny a rôzne pyré však uľahčujú varenie už vyše 100 rokov. Aj keď sa to môže zdať prekvapujúce, na princíp dehydratovania jedál prišli v minulom storočí. Konkrétne veľkomlynár Julius Michael Johannes Maggi zo švajčiarskeho Kemptalu. Maggiho, ktorý ako 23-ročný prevzal rodinný, už vtedy prosperujúci podnik a mlyny s dobrou povesťou, jedného dňa navštívil priateľ, inšpektor a poradca Švajčiarskej verejnoprospešnej spoločnosti. Jej členovia boli veľmi znepokojení. Obyvateľstvo vidieka vo veľkom počte odchádzalo do miest a výrazne menilo stravovacie návyky. Z bývalých roľníkov sa stávali robotníci a stravovali sa zle. Spoločnosť teda požiadala Juliusa Maggiho, aby sa spojil s chemikmi a fyziológmi a vypracoval potraviny, ktoré by sa dali rýchle pripraviť, boli by ľahko stráviteľné a zároveň by si zachovali aj nutričné hodnoty. Vypracovanie techniky, ako vyrábať potraviny podľa požiadaviek spoločnosti, trvalo tri roky. V roku 1885 sa začala v Kemptale výroba „zeleninovej múky“, po nej výroba celej série dehydratovaných polievok na okamžitú prípravu a konzumáciu. Samozrejme, gazdinky zvyknuté stáť hodiny pri sporáku sa na novinky pozerali s nedôverou, „automatické“ jedlá však našli aj priaznivý ohlas - práve v skupine konzumentov, pre ktorých boli pripravené - medzi robotníkmi. O krátky čas prišiel Julius Maggi na trh s novým výrobkom, ktorý si okamžite získal obľubu - arómou Maggi. Len čo si Maggi upevnil postavenie vo Švajčiarsku, rozhodol sa vstúpiť do Francúzska. V roku 1901 si zmenil meno na Jules Maggi a usadil sa v Paríži. V roku 1908 prišiel s ďalším slávnym vynálezom - bujónom Kub.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

(TASR)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 312
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 907
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 385
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu