rozhodnutia Európskej únie (EÚ) môže britské hovädzie mäso znova exportovať. Po celej krajine preto farmári včera pozývali na grilovacie párty a ponúkali svojím hosťom šťavnatý červený rozbíf. Aj cestujúci, ktorí dorazili do Londýna vlakom Eurostar z Paríža a Bruselu, čakalo v britskej metropole bezplatné uvítanie v podobe sendviča s hovädzím.
„Pre poľnohospodárov a verejnosť je to ideálna príležitosť osláviť vynikajúcu kvalitu britského hovädzieho,“ povedal predseda Zväzu britských roľníkov (NFU) Ben Gill. Za „dôležitý prielom pre poľnohospodárske odvetvie a novú príležitosť na opätovné dobytie stratených trhov“ zase označil zrušenie vývozu mäsa britského dobytka štátny tajomník ministerstva poľnohospodárstva Nick Brown. Súčasne ale tiež varoval pred tým, že „nebude ľahké presvedčiť niektorých partnerov v EÚ o tom, že britské hovädzie je už zase bezpečné. „Naša práca ešte nie je urobená,“ upozornil Brown.
Jedným z odporcov zrušenia zákazu vývozu britského hovädzieho je napríklad Nemecko, aj ono sa ale musí podriadiť a znova pustiť britské mäso do krajiny. Kritika zaznieva hlavne od spotrebiteľských zväzov, ktoré argumentujú predovšetkým tým, že doteraz ešte neexistuje oficiálne schválený test na identifikáciu BSE. Zákaz vývozu britského hovädzieho vyhlásili v roku 1996 potom, čo britská vláda pripustila možný prenos „choroby šialených kráv“ na ľudí, ktorým potom hrozí smrteľné ochorenie mozgu Creutzfeldt-Jakobsova choroba (CJS).
V poslednej správe o BSE Európska komisia zverejnila, že len v krajinách európskej pätnástky sa vyskytlo až 175 772 prípadov tejto choroby, z čoho bolo až 99,7 v Británii. Zároveň sa v správe konštatuje, že na Britské ostrovy pripadajú aj tri desiatky smrteľných prípadov Creutzfeldt-Jakobovej choroby, o ktorej sa predpokladá, že ju spôsobuje vírus BSE.
(ČTK)